ΑΘΗΝΑ
09:38
|
27.04.2024
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, περιορισμός των εισαγωγών και εξαγωγών, και νέα πρόσωπα στη «μαύρη λίστα» των 27.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες απομένει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και σήμερα, Τετάρτη, θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία υιοθέτησης.

Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κατά το πρότυπο των αποφάσεων των G7, αλλά και περιορισμό των εισαγωγών – εξαγωγών και προσθήκη νέων φυσικών και νομικών προσώπων στην «μαύρη λίστα» των 27.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, όσοι ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων στο Ντονμπάς, την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας θα υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το 8ο πακέτο κυρώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει επίσης απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον στρατό, όπως αεροπορικά είδη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Κάποιες χώρες της Ε.Ε. είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα νέα μέτρα, μεταξύ αυτών η Ελλάδα η Κύπρος και η Μάλτα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και όσα αφορούν τη μεταφορά φορτιών και τον ναυτιλιακό κλάδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα