ΑΘΗΝΑ
01:53
|
16.11.2024
Για τον Τζέρεμι Φλέμινγκ σχεδόν κάθε κινέζικη τεχνολογία «ελλοχεύει κινδύνους» ενώ η Ρωσία στην Ουκρανία...«ξεμένει από όπλα και συμμάχους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναδυόμενες διεθνείς δυνάμεις όπως η Κίνα ανάγκασε σήμερα τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών GCHQ Τζέρεμι Φλέμινγκ να εξαπολύσει σφοδρά «πυρά» σε βάρος του Πεκίνου και σε δεύτερο επίπεδο της Μόσχας παρουσιάζοντας τις δυτικές χώρες περίπου σαν «αθώες» περιστέρες.

Μιλώντας σήμερα δημοσίως σε εκδήλωση της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» Royal United Services Institute ο Φλέμινγκ κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιεί την οικονομική και τεχνολογική της ισχύ για να χειραγωγήσει άλλες χώρες με τρόπο «που διακυβεύει τη διεθνή ασφάλεια».

Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες του Πεκίνου για αύξηση της διεθνούς επιρροής μέσω τεχνολογικών και οικονομικών μέσων «συνιστά μία τεράστια απειλή για όλους μας» συμπεριλαμβάνοντας τον κινεζικό λαό και τους πολίτες άλλων χωρών διαβλέποντας «κινδύνους» από τεχνολογίες που αφορούν  σινικά ψηφιακά νομίσματα και το σινικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Beidou που είναι ανταγωνιστικό του αμερικανικού GPS.

«Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημά τους μέσω κλίμακας και ελέγχου. Αυτό σημαίνει πως βλέπουν ευκαιρίες με τον έλεγχο του κινεζικού λαού αντί να αναζητούν τρόπους για να αναπτύξουν τις δυνατότητες του λαού τους. Βλέπουν τις χώρες είτε ως πιθανούς αντίπαλους, είτε ως πιθανούς πελάτες, που μπορούν να απειληθούν, να δωροδοκηθούν ή να τους ασκηθούν πιέσεις».

Ο ίδιος αξιωματούχος πέρσι είχε ζητήσει να μην «επιτραπεί» στην Κίνα να κυριαρχήσει σε σημαντικές νέες καινοτόμες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η συνθετική βιολογία και η γενετική.

Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας σε πρώτη φάση τις δηλώσεις του Φλέμινγκ τις απέρριψε ως «αβάσιμες» τονίζοντας: «Η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας επιδιώκει τη βελτίωση της ζωής του κινεζικού λαού και δεν συνιστά απειλή. Η υποστήριξη της θεωρίας «της κινέζικης απειλής» και η πρόκληση αντιπαράθεσης είναι επιβλαβής».

Ο Φλέμινγκ μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στο  BBC News αναφερόμενος στην Ρωσία ισχυρίστηκε πως βρίσκεται σε «απελπιστική θέση» στο πόλεμο στην Ουκρανία και πως «ξεμένει από όπλα και συμμάχους».  «Βλέπουμε την απελπισία τους σε πολλά επίπεδα εντός της ρωσικής κοινωνίας και εντός της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής» πρόσθεσε ο Φλέμινγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα