Ο Λόρδος Βέζεϊ, υπουργός Πολιτισμού από το 2010-2016 με το κόμμα των Συντηρητικών, θα ηγηθεί ενός νέου φορέα με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC.
Ο πρώην υπουργός, δηλώνει πως είναι βέβαιος ότι «μια συμφωνία είναι εφικτή», ενώ την Πέμπτη, η Βουλή των Λόρδων θα συζητήσει την ψήφιση μιας πράξης που θα περιορίζει τα βρετανικά μουσεία από το να «επιστρέφουν» αντικείμενα που βρίσκονται στις συλλογές τους.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργείο Ψηφιακών, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού (DCMS) δηλώνει πως: «Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός από ορισμένες στενές περιστάσεις. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την πράξη».
Το ίδιο το Βρετανικό μουσείο σε σχετική του τοποθέτηση επί του θέματος της παράνομης κράτησης των μαρμάρων του Παρθενώνα, συνεχίζει να μην αλλάζει στάση με εκπρόσωπο του να προχωρά στην παρακάτω δήλωση: «Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε πολλά άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό σε όλο τον κόσμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν».
«Η εμβάθυνση της πρόσβασης και της κατανόησης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για κοινή χρήση και κατανόηση των συλλογών σε ολόκληρο τον κόσμο και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, παραμένουν στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει να επιτύχει το Βρετανικό Μουσείο», προσέθεσε.
Η μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με το αν πρέπει τα μεγάλα δυτικά μουσεία να επιστρέψουν πολλά από τα εκθέματά τους, πίσω στις χώρες προέλευσης τους.
Η χώρα μας εδώ και χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, πιέζοντας το βρετανικό μουσείο να επιστρέψει τα γλυπτά που κλάπηκαν από τον ναό του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Σκωτσέζο στρατιώτη και διπλωμάτη, Λόρδο Έλγιν.
Ο Λόρδος Βέζεϊ δεν βρίσκεται μόνος του στο δύσκολο «Πρότζεκτ Παρθενώνας», με το διοικητικό συμβούλιο να περιλαμβάνει δύο ακόμα συντηρητικούς συνεργάτες του, τον διάσημο συγγραφέα Λόρδο Ντόμπς και τη βαρόνη Μέγιερ. Μαζί τους ο Στέφεν Φραϊ και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.
«Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Η υποστήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα από το κοινό, και ειδικότερα από τους ψηφοφόρους των συντηρητικών, είναι ξεκάθαρη». Δηλώνει ο Λόρδος Βέζεϊ.
Το βρετανικό μουσείο εξακολουθεί να διατηρεί τη σκληρή του στάση στην επιστροφή οποιουδήποτε αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης κλεμμένων αντικειμένων από τη Νιγηρία το 1963, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.
Για πολλά χρόνια το βρετανικό μουσείο ισχυριζόταν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει πίσω τα μάρμαρα καθώς δεν έχει τον «απαραίτητο χώρο» να τα φιλοξενήσει, επιχείρημα αβάσιμο μετά τη δημιουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Ώρα λοιπόν να μάθουμε αν το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι αποτελεσματικό και θα συμβάλλει στην επιστροφή των γλυπτών στο σπίτι τους, εκεί που κατασκευάστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, εκεί που δικαιωματικά ανήκουν.