Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου βοήθειας ασφαλείας ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας κατά της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Το πακέτο θα αυξήσει το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας ασφαλείας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου σε περισσότερα από 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και περιλαμβάνει πυραύλους υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας (HARMs) και πυροβολικό ακριβείας καθώς και ιατρικές προμήθειες, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναθέτει στον υπουργό Εξωτερικών «να κατευθύνει την ανάληψη έως και 725 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμυντικό εξοπλισμό και υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας και στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση» για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πακέτο βοήθειας σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να νικήσει τη Ρωσία στην αντεπίθεση που έχει αποφέρει μεγάλα εδαφικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.
Ξεχωριστά, η Ουκρανία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία να παραδώσουν εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα αυτόν τον μήνα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολέξιι Ρέζνικοφ.
Η Προεδρική Αρχή Ανάληψης (PDA) επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν γρήγορα αμυντικό εξοπλισμό και υπηρεσίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου ως απάντηση σε έκτακτη ανάγκη.
Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο PDA του οικονομικού έτους 2023 της αμερικανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο ενός μέτρου προσωρινής χρηματοδότησης που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αξιοποιήσει έως και 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλεονάζοντα όπλα για μεταφορά στην Ουκρανία έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για τη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων NASAMS των εταιρειών Raytheon και Kongsberg που αναμένονται αυτόν τον μήνα, η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί κεφάλαια από την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI) ώστε να προμηθευτεί όπλα από τη βιομηχανία, αντί να τα αποσύρει από τα υπάρχοντα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ.