ΑΘΗΝΑ
20:48
|
18.11.2024
Ο Σι εξήρε τα επιτεύγματα των τελευταίων πέντε ετών και είπε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για να επιτύχει αυτό που αποκαλεί «ανανέωση» του έθνους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σηματοδότησε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει πολιτικές που την έχουν βάλει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα έθνη και έχουν βαθύνει τον έλεγχο της οικονομίας και της κοινωνίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφέρει το Associated Press.

Ο Σι, μιλώντας στα εγκαίνια ενός συνεδρίου του κόμματος που λαμβάνει χώρα δύο φορές τη δεκαετία και αναμένεται να του δώσει μια τρίτη πενταετή θητεία, εξήρε τα επιτεύγματα των τελευταίων πέντε ετών και είπε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για να επιτύχει αυτό που αποκαλεί «ανανέωση» του έθνους.

«Το μέλλον μας είναι λαμπρό, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε ο Σι στους περισσότερους από 2.000 αντιπροσώπους που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν στην τεράστια Μεγάλη Αίθουσα του Λαού που έχει θέα στην πλατεία Τιενανμέν στο κέντρο του Πεκίνου.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια πιο σταθερή αίσθηση σκοπού, σθένους και πίστης σε ολόκληρο το κόμμα και τον κινεζικό λαό, έτσι ώστε να μην μπορούμε να παρασυρθούμε από πλάνες, να αποθαρρυνθούμε από τον εκφοβισμό ή να παρασυρθούμε από την πίεση», είπε.

Μια τρίτη θητεία για τον Σι θα έσπασε με το πρόσφατο προηγούμενο και θα τον καθιστούσε περαιτέρω ως τον πιο ισχυρό Κινέζο πολιτικό μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο Σι κάλεσε για περαιτέρω επενδύσεις στη στρατιωτική πτέρυγα του κόμματος, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, και επιβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν θα αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

«Η επανένωση πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί και η επανένωση σίγουρα θα επιτευχθεί», είπε.

Η Ταϊβάν και η Κίνα χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου το 1949 που έφερε τους κομμουνιστές στην εξουσία στην Κίνα. Πολλοί Ταϊβανέζοι απορρίπτουν τον όρο «επανένωση», λέγοντας ότι δεν ήταν ποτέ μέρος της κομμουνιστικής Κίνας.

Καθώς ο Σι αναμένεται να παραμείνει, προβλέπονται ελάχιστες αλλαγές στην οικονομική και εξωτερική πολιτική της Κίνας, καθώς και στη μισαλλοδοξία του στην κριτική και στη σκληρή προσέγγισή του στο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των καραντινών και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ο Σι υπερασπίστηκε την απάντηση στην πανδημία, λέγοντας ότι «βάζει τους ανθρώπους και τις ζωές τους πάνω από όλα».

Το εβδομαδιαίο συνέδριο, το 20ο στην ιστορία του αιωνόβιου κόμματος, έρχεται καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά αντίθετα προβλήματα από την απότομη επιβράδυνση των ακινήτων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το οικονομικό αντίκτυπο στον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση από τους περιορισμούς του COVID-19.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κινεζικά πολιτικά γεγονότα, ελάχιστες πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί εκ των προτέρων και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί μόνο το επόμενο Σαββατοκύριακο, μετά από μέρες κεκλεισμένων των θυρών.

Το συνέδριο πιθανότατα θα εγκρίνει μια τροποποίηση στον καταστατικό του χάρτη που θα μπορούσε να ανυψώσει περαιτέρω το καθεστώς του Σι ως ηγέτη.

Ο εκπρόσωπος του συνεδρίου, Σουν Γιέλι, έδωσε λίγες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. Είπε ότι οι αλλαγές θα «ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις για την προώθηση της ανάπτυξης και της εργασίας του κόμματος ενόψει των νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων».

Το προηγούμενο συνέδριο του 2017 ενσωμάτωσε την ιδεολογία του Σι, γνωστή ως Σκέψη Σι Τζινπίνγκ, στο σύνταγμα του κόμματος. Η ιδεολογία είναι ασαφής, αλλά δίνει έμφαση στην αναβίωση της αποστολής του κόμματος ως πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ηγέτη της Κίνας και στον κεντρικό του ρόλο στην επίτευξη της εθνικής αναζωογόνησης.

Ο Σι, ο οποίος είναι ηγέτης για 10 χρόνια, έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη, τοποθετώντας τον εαυτό του επικεφαλής των εσωτερικών υποθέσεων, της εξωτερικής πολιτικής, του στρατού, της οικονομίας και πολλών άλλων βασικών θεμάτων μέσω των κομματικών ομάδων εργασίας των οποίων ηγείται.

Υπό την ηγεσία του, η χώρα έχει διευρύνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της ενώ έχει αυστηροποιήσει ήδη αυστηρούς ελέγχους στην πληροφόρηση και τη διαφωνία. Μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αναρτήθηκαν πανό που επιτέθηκαν στον Σι και την πολιτική του COVID-19 στο Πεκίνο, απομακρύνθηκε γρήγορα από το Διαδίκτυο και οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτήν ακυρώθηκε.

Ο Σι παρουσίασε ως επιτεύγματα τις κινεζικές πολιτικές έναντι της Ταϊβάν και του ημιαυτόνομου Χονγκ Κονγκ που έχουν επικριθεί σκληρά από τις ΗΠΑ και άλλες δημοκρατίες.

Είπε ότι τα μέτρα που έγιναν μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019 αποκατέστησαν την τάξη και διασφάλισαν ότι κυβερνάται από πατριώτες. Η κυβέρνησή του επέβαλε έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε στην πόλη, ο οποίος έχει σχεδόν εξαλείψει τις φωνές της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για δημοκρατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογική νίκη του PASTEF στη Σενεγάλη-Παραδέχθηκε την ήττα ο Μάκι Σαλ

Σημαντικό διάγγελμα Ιρανού Αντιπροέδρου στο λαό του Ισραήλ και στους απανταχού Εβραίους

Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό-Σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ στον νότο

Άρχισε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα