ΑΘΗΝΑ
19:28
|
28.09.2024
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να «εξετάσει» την πολιτική κατάσταση του Περού κατόπιν καταγγελίας του Καστίγιο για απόπειρα πραξικοπήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να «εξετάσει» την πολιτική κατάσταση του Περού κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του.

Η απόφαση του OAS να εξετάσει το θέμα στο Μόνιμο Συμβούλιο του δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στον ιστότοπο του οργανισμού που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Καστίγιο έγραψε σε επιστολή της την περασμένη εβδομάδα στον OAS ότι ήθελε «να διατηρήσει τη δημοκρατική θεσμικότητα και τη νόμιμη άσκηση της εξουσίας».

Η επιστολή ακολούθησε την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Περού να καταθέσει συνταγματική καταγγελία κατά του Καστίγιο. Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι οι ανακριτές βρήκαν «πολύ σοβαρές ενδείξεις εγκληματικής οργάνωσης που έχει ριζώσει στην κυβέρνηση».

Ο Περουβιανός πρόεδρος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπε στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα ότι η καταγγελία ήταν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» που ενορχηστρώθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και το Κογκρέσο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Καστίγιο αντιμετωπίζει πολλές έρευνες από το γραφείο του εισαγγελέα, μεταξύ άλλων για διαπραγμάτευση επιρροής, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ορισμένοι νομοθέτες είπαν ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια απόπειρα παραπομπής – η οποία θα ήταν η τρίτη που θα αντιμετωπίσει ο Καστίγιο από την έναρξη της θητείας του πέρυσι – αλλά έχουν αναγνωρίσει ότι δεν έχουν τις απαραίτητες ψήφους.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η συνταγματική καταγγελία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή του Καστίγιο, με λιγότερες ψήφους που απαιτούνται από ό,τι για επίσημη παραπομπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα