ΑΘΗΝΑ
04:46
|
21.09.2024
Εάν δεν ήταν τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, δύσκολα θα καταλάβαινες πως την άλλη Τρίτη γίνονται εκλογές στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στο Ισραήλ καθώς μία βδομάδα πριν τις νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος παρακολουθεί με σχετική απάθεια τις προεκλογικές εκστρατείες και τις ίντριγκες των παρατάξεων της ακροδεξιάς και της κεντροαριστεράς προκειμένου να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες 61 έδρες ώστε να καταφέρουν να κυβερνήσουν.

Σε αυτό το υποτονικό κλίμα, οι πρώτοι που προσήλθαν στις κάλπες ήταν οι διπλωμάτες και το προσωπικό των ισραηλινών πρεσβειών σε δεκάδες χώρες. Η ψηφοφορία στις κάλπες που στήθηκαν στις ισραηλινές πρεσβείες στο εξωτερικό άρχισε την περασμένη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου.

Ως σήμερα, πάντως, καμία από τις δύο παρατάξεις δε φαίνεται να μαζεύει τα «61 κουκιά» από τις 120 έδρες της Κνέσετ που θα διαμορφωθεί από τις πέμπτες εκλογές μέσα σε τριάμισι χρόνια.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην πρώτη θέση το δεξιό Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με 31 έδρες από 120 που διαθέτει συνολικά η Κνέσετ.

Το Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, συγκεντρώνει 24.

Ο ακροδεξιός «Θρησκευτικός σιωνισμός» Εβραίων εποίκων του ακροδεξιού Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του Μπετζαλέλ Σμότρις φαίνεται πως θα εξασφαλίσει 14 έδρες αξιοποιώντας επιτυχώς την κλιμάκωση των συγκρούσεων εποίκων και Αράβων σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας ο Νετανιάχου δηλώνει ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει 61 έδρες για να σχηματίσει «μια κυβέρνηση της δεξιάς», στην οποία θα συμμετέχουν υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα, ωστόσο όσο και να προσπαθεί δε δείχνει ικανός να εξασφαλίσει τις 61 έδρες της βουλής.

Η Γκαγίλ Ταλσίρ καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ προβλέπει μείωση της συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 1ης Νοέμβρη, θεωρώντας πως σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι Νετανιάχου «προσέγγισε ένα ρατσιστικό κόμμα και αυτό ενδέχεται να αποτελέσει καταστροφή για την ισραηλινή δημοκρατία».

Η Ταλσίρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί «η πιο ακραία δεξιά κυβέρνηση που έχει δει ποτέ το Ισραήλ».

Πάντως, σήμερα ο Νετανιάχου προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αναγκάστηκε να δηλώσει πως «συγχωρεί» τον αρχηγό του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» Μπετσαλέλ Σμότρις που τον χαρακτήρισε «ψεύτη» σε ηχογραφημένη περσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη  που αποκάλυψε την Κυριακή το ισραηλινό δίκτυο δημόσιας τηλεόρασης, ΚΑΝ.

Εκεί ο Σμότρις φάνηκε να αποκαλεί τον 73χρονο Νετανιάχου όχι μόνον «ψεύτη» αλλά και «πρόβλημα» εκτιμώντας πως πέρσι ήθελε απεγνωσμένα την κοινοβουλευτική στήριξη του ισραηλινού ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ αλλά δεν το κατάφερε γιατί το τελευταίο επέλεξε να συνεργαστεί με τον πολυκομματικό συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαρί Λαπίντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα