ΑΘΗΝΑ
02:00
|
28.04.2024
Με χρονικό μίας προαναγγελθείσης φτωχοποίησης των εργαζομένων, μοιάζει η νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κατά τα άλλα… παρηγορητικός τίτλος του νομοθετήματος περί “στήριξης της αγοράς εργασίας”, ως δήλωση προθέσεων δεν είναι αρκετός προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις των διατυπωμένων κυβερνητικών θέσεων.

Το νομοθέτημα, περιλαμβάνει εννέα παγίδες για τους εργαζόμενους, οι οποίες αφενός μεν οδηγούν σε συρρίκνωση μισθών και δώρων, αφετέρου δε βάζουν τα θεμέλια για μελλοντικές ανατροπές στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

Απλήρωτη υπερωριακή εργασία, μέσω της αναπλήρωσης κατά το ήμισυ των ωρών που ο εργαζόμενος δεν παρείχε εργασία λόγω προληπτικής καραντίνας, χωρίς αμοιβή, εφόσον δεν απασχολήθηκε με τηλεργασία, με χρονικό ορίζοντα και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Μείωση του δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους με σύμβαση σε αναστολή καθώς ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού (έως 534 € το μήνα) και όχι ο μισθός.

Υπερωριακή απασχόληση πέραν των προβλεπομένων ορίων, χωρίς προηγούμενη άδεια των εποπτικών μηχανισμών, με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Τηλεργασία ή απασχόληση χωρίς επικοινωνία με κοινό, ακόμη και αναστολή σύμβασης για εργαζόμενoυς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με συνέπεια την μείωση αποδοχών ακόμη και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων.

Ειδική άδεια, τουλάχιστον 14 ημερών, σε γονείς λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό, με ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια. Παρά την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα του μέτρου, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέρος της δαπάνης μετακυλίεται στο κράτος αντί του εργοδότη.

Παράταση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Μέτρο χωρίς επιτυχία, με ουσιαστικό διακύβευμα την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και την παράλληλη μετατροπή της πλήρους εργασίας σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Παράταση της τηλεργασίας έως το τέλος του έτους, χωρίς να υπάρχει επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων.

Παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων έως το τέλος Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού, οι οποίοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια επιβίωσης με έως 534€.

Νέο “πάγωμα” της αύξησης του κατώτατου μισθού – τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου 2021 – η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα