ΑΘΗΝΑ
16:25
|
28.04.2024
«Εφόσον υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα, θα πρέπει να καταβληθεί 100% προσπάθεια για τη διατήρηση της ειρήνης, είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο εβδομάδες πριν από μια πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι συζήτησαν σήμερα, τηλεφωνικά, για την αντιπαλότητα ανάμεσα στις χώρες τους και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αφορούσαν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και «τις απειλές που θέτει η Ρωσία στην παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα».

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να στοχοποιούν την Κίνα δημιουργώντας νέα εμπόδια στις διμερείς σχέσεις», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στον Αμερικανό ομόλογό του προσθέτοντως ότι οι νέοι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές και τις επενδύσεις στην Κίνα παραβιάζουν σοβαρά τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, βλάπτουν τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας και πρέπει να επανεξεταστούν.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Κινέζο διπλωμάτη να αναφέρει ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και να επικεντρωθούν στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης». «Εφόσον υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα, θα πρέπει να καταβληθεί 100% προσπάθεια για τη διατήρηση της ειρήνης», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα