Για πέμπτη φορά μέσα σε τριάμισι χρόνια τα 6,8 εκατ. Ισραηλινών ψηφοφόρων καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δίνουν στην παράταξη Λικούντ έως και 60 έδρες από τις 120 της Βουλής.
Μένει όμως να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της Δεξιάς με την ακροδεξιά και υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα, μπορεί να της εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ώστενα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Χθες, ο ίδιος ο Νετανιάχου, που ανατράπηκε από την πρωθυπουργία του Ισραήλ πέρυσι, κάλεσε τους υποστηρικτές του μέσω twitter, να προσέλθουν στις κάλπες διαβεβαιώνοντας τους ότι η νίκη είναι εφικτή, αλλά προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο στόχος του Νετανιάχου με την επιστροφή του στην εξουσία, υποστηρίζουν οι επικριτές του, είναι να χειραγωγήσει το δικαστικό σύστημα προκειμένου να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τη δίκη του για διαφθορά. Αν ο 73χρονος παλαίμαχος πολιτικός δεν κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα είναι οι πέμπτες συνεχόμενες εκλογές που χάνει και οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό θα σημάνει ανακατατάξεις για το κόμμα του, το Λικούντ.
Η δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο αναμένεται να είναι η ιδεολογικά ποικιλόμορφη συμπαράταξη δυνάμεων υπό τον νυν πρωθυπουργό Γιαΐρ Λάπιντ, που αντιμετώπισε μια σειρά εσωτερικών προβλημάτων τον τελευταίο χρόνο, με μοναδικό ενοποιητικό στοιχείο την αποτροπή επανόδου του Νετανιάχου στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο σημερινός κεντρώος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα αδιέξοδο, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, που θα τον κρατήσει στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού για αρκετούς ακόμη μήνες – πριν από έναν ακόμη γύρο εκλογών.
Ο κεντρώος, νυν υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος πρωθυπουργός που θα μπορούσε πιθανά να σπάσει το αδιέξοδο και να σχηματίσει συνασπισμό με τμήματα και των δύο στρατοπέδων.
Στις σημερινές εκλογές —τις 25ες από την ίδρυση της χώρας— συμμετέχουν σαράντα κόμματα. Περί το ένα τρίτο από αυτά αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για την είσοδο στην Κνεσέτ, την ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία.
Ένας κρίσιμος για το εκλογικό αποτέλεσμα παράγοντας είναι η προσέλευση των Αράβων στις κάλπες. Οι πολίτες που προσδιορίζονται ως Άραβες και έχουν εθνικά δικαιώματα ψήφου αποτελούν περίπου το 17% του ισραηλινού πληθυσμού. Ένα από τα κόμματα, η Ηνωμένη Αραβική Λίστα, έχει προειδοποιήσει εάν η συμμετοχή των Αράβων πέσει κάτω από το 48%, ορισμένα από τα αραβικά κόμματα ενδέχεται να αποτύχουν να περάσουν το όριο ψήφων του 3,25% που απαιτείται για να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.
Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από μεθαύριο Πέμπτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP