ΑΘΗΝΑ
11:37
|
29.09.2024
Εν μέσω της πίεσης των δυτικών κυρώσεων ο κύκλος εργασιών του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 44,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και το Ιράν ενισχύουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία τους εν μέσω της πίεσης των δυτικών κυρώσεων, με την 16η συνεδρίαση της ρωσο-ιρανικής επιτροπής για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία που ολοκληρώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, o κύκλος εργασιών του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 44,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε ετήσια βάση στα 2,8 δισ. δολάρια, ενώ τα στοιχεία που παρείχε η Ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία της Ρωσίας, δείχνουν αύξηση κατά 81,4% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, από 2,2 δις δολάρια σε 4 δις δολάρια.

Οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία, με τη 16η συνεδρίαση της ρωσο-ιρανικής επιτροπής για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Γκρόζνι της Ρωσίας, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί, καθώς και να ανακοινωθούν νέα σχέδια.

Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων και Εμπορίου του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι το θέμα της συμφωνίας SWIFT μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας είναι ένα από τα σημαντικά θέματα της συνάντησης.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ανάπτυξης του υπουργείου Γεωργίας, τόνισε επίσης σε δηλώσεις του από το Γκρόνζι, ότι τα γεωργικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και ο τομέας αυτός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες ιρανικών μέσων, να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία κοινής ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρωσική πλευρά εκπροσωπείται στις συνομιλίες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Ουτζί βρίσκεται στην Ρωσία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Τεχεράνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Οι οργανώσεις μαχητών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ

Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου

Από τη Γάζα στον Λίβανο και από τον Λίβανο στο Ιράν

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα