ΑΘΗΝΑ
20:40
|
28.04.2024
«Δεν νοείται το ελληνικό δημόσιο να νομιμοποιεί με νόμο προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ούτε γυρισμός ούτε συμφωνία, απάτη είναι αυτό και αρχαιοκαπηλία» βροντοφώναξαν οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό έντονη αστυνομική παρουσία, κρατώντας πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων τους με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης 15 κυκλαδικών αντικειμένων από τα 161 της «Συλλογής Στερν» που πραγματοποιήθηκαν, χθες Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού, στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Συγκεκριμένα, πέντε σύλλογοι, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στήριξαν την κινητοποίηση κάνοντας λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους για επιμονή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού «στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε ‘δωρητές’ και ‘ευεργέτες’».

Υπενθυμίζουμε ότι τα εγκαίνια έγιναν «εν κρυπτώ» χωρίς να έχουν ανακοινωθεί και χωρίς να έχει εκδοθεί καν ένα δελτίο τύπου, ενώ οι σύλλογοι τονίζουν πως τα αντικείμενα της «Συλλογής Στερν» δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη, και σημειώνουν πως «η διαβόητη ‘Συμφωνία’ για τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα αποδεικνύεται σκάνδαλο ολκής».

«Σε έναν χρόνο από τώρα τα 15 αντικείμενα θα γυρίσουν στη Ν. Υόρκη για να εκτεθούν εκεί για 25+25 χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο στρεβλή είναι η χρήση του όρου “επαναπατρισμός” από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.

Η συμφωνία, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους (Ν. 4968/2022), θα πρέπει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να ακυρωθεί άμεσα, καθώς «δεν νοείται το ελληνικό δημόσιο να νομιμοποιεί με νόμο προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα