Η μετεγκατάσταση αμάχων από την πόλη της Χερσώνας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η περιοχή γύρω από την πόλη έχει μετατραπεί σε πεδίο μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Μόσχα να κατηγορεί τις δυνάμεις του Κιέβου ότι στοχεύουν επανειλημμένα τις γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο, καθώς και το τοπικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και το φράγμα του, που εάν σπάσει, θα προκληθούν μεγάλης κλίμακας πλημμύρες.
«Όσοι ζουν στη Χερσώνα θα πρέπει να εκκενώσουν την πιο επικίνδυνη ζώνη. Ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει από βομβαρδισμούς, κάθε είδους επίθεση και αντεπίθεση και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Πούτιν.
Επιπλέον, ο Ρώσος αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής, Κίριλ Στρεμουσόφ ανακοίνωσε την επιβολή 24ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας, «για να υπερασπιστούμε την πόλη μας» από αυτό που ανέφερε ως «τρομοκρατικές επιθέσεις».
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να προχωρήσει προς την πόλη, και η περιοχή έχει μετατραπεί σε θέατρο μαχών. Αν και η επίθεση ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής, ανάγκασε τους Ρώσους να προχωρήσουν στην εκκένωση αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη, μετά την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στα βορειοανατολικά της περιοχής.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόσφατα διορισμένος διοικητής των Ρωσικών δυνάμεων στη σύγκρουση με την Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, περιέγραψε την κατάσταση γύρω από τη Χερσώνα ως ιδιαίτερα «τεταμένη» και προειδοποίησε ότι ο στρατός μπορεί να αναγκαστεί να λάβει «δύσκολες αποφάσεις».
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν τη μετεγκατάσταση αμάχων από την πόλη και τις περιοχές στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου τον περασμένο μήνα. Ο υπηρεσιακός κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, εξήγησε ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος πλημμύρας στα εδάφη, λόγω της σχεδιαζόμενης (από τις ουκρανικές δυνάμεις) καταστροφής του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόφκα». Το μέτρο θα βοηθήσει στην προστασία των αμάχων από τις «απαγορευμένες μεθόδους πολέμου» του Κιέβου, είπε ο Σάλντο, προσθέτοντας ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης και την άμυνα της περιοχής από μια ουκρανική επίθεση από τον Βορρά.
Η Ουκρανία, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η ίδια η Ρωσία σχεδίαζε να ανατινάξει το φράγμα για να προκαλέσει πλημμύρες για να κατηγορήσει το Κίεβο.