Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της λήψης νομικής γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το Middle East Monitor.
Η Νικαράγουα υπέβαλε την πρόταση εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), η οποία δεν έχει πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.
Η πρόταση ψηφίστηκε με 98 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 52 αποχές. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ιταλία και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.
Στην πρόταση, η ΠΑ ζήτησε από το ICJ να θεωρήσει ότι η «ισραηλινή κατοχή» της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης συνιστά προσάρτηση λόγω της συνεχούς φύσης της.
«Η παλαιστινιακή πρόταση είναι μέρος μιας αντι-ισραηλινής εκστρατείας μολυσμένης με αντισημιτισμό που στοχεύει να υπονομεύσει τη νομιμότητα του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν όταν προτάθηκε η πρόταση.
Και πρόσθεσε: «Ο [πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ] Αμπάς ενεργεί για άλλη μια φορά καταστροφικά, με τρόπο που θα βλάψει μόνο τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Θα καταστήσουμε σαφές σε κάθε χώρα ότι η υποστήριξη αυτής της κίνησης είναι τίμημα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και μόνο θα διαιωνίσει την σύγκρουση.»
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μιλς εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για το ψήφισμα, λέγοντας ότι θα «μεγέθυνε τη δυσπιστία» γύρω από τη σύγκρουση: «Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για μια λύση δύο κρατών». Ο Μιλς υποστήριξε ότι η αναφορά στο τέμενος Αλ Άκσα στην πρόταση είχε «σκοπό να δυσφημήσει το Ισραήλ».
Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υποστήριξε: «Ο λαός μας αξίζει την ελευθερία. Ο λαός μας έχει δικαίωμα στην ελευθερία.»