ΑΘΗΝΑ
05:29
|
29.09.2024
Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Των εργασιών του Συμβουλίου θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια (Sviatlana Tsikhanouskaya), με θέματα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπου στην αρχή της συζήτησης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα) και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Ακολούθως, στο Συμβούλιο, υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις», οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον Λίβανο, το Ιράν, ενώ ο ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τη διαδικασία αποστολής παρατηρητών στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τα πεπραγμένα σχετικά με την 27η Διάσκεψη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), καθώς και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε.Ε. – CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños – Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής) που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες, στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν σε απάντηση στην εκτεταμένη χρήση βίας κατά των διαδηλώσεων που έχουν συγκλονίσει το Ιράν τους τελευταίους μήνες, μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Τον Οκτώβριο η ΕΕ επέβαλε έναν πρώτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, ο οποίος αφορούσε 15 πρόσωπα και οντότητες που συνδέονταν με τον θάνατο της Αμινί, αλλά και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Το νέο πακέτο θα αφορά επιπλέον πρόσωπα και οντότητες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τις κυρώσεις να περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, όπως δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα