ΑΘΗΝΑ
13:50
|
22.11.2024
Το ταμείο θα χρηματοδοτείται από αναπτυγμένες χώρες, ενώ μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα δεν θα είναι αρχικά υποχρεωμένες να συνεισφέρουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαπραγματευτές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν σήμερα μια ιστορική συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση των φτωχών εθνών για τις καταστροφές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν επιδεινωθεί από τη ρύπανση των πλούσιων χωρών.

Η απόφαση θεσπίζει ένα ταμείο για αυτό που οι διαπραγματευτές αποκαλούν απώλειες και ζημίες. Είναι μια μεγάλη νίκη για τα φτωχότερα έθνη που ζητούν εδώ και καιρό χρηματοδοτήσει, ή αλλιώς αποζημιώσεις, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν επιδεινούμενες πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα και καταιγίδες παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάλει ελάχιστα στη ρύπανση που θερμαίνει τον πλανήτη.

«Έτσι ένα ταξίδι 30 ετών βρήκε επιτέλους, ελπίζουμε, καρποφορία σήμερα», δήλωσε η υπουργός Κλίματος του Πακιστάν, Σέρι Ρεχμάν, η οποία συχνά ηγήθηκε των φτωχότερων εθνών του κόσμου στις διαπραγματεύσεις. Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν αυτό το καλοκαίρι το ένα τρίτο του έθνους της και η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν το σύνθημα «Αυτό που συνέβη στο Πακιστάν δεν θα μείνει στο Πακιστάν».

Η αιγυπτιακή προεδρία, η οποία είχε δεχθεί επικρίσεις για το σχέδιο πρότασης, πρότεινε μια νέα συμφωνία απωλειών και ζημιών αργά το Σάββατο και μέσα σε λίγες ώρες επιτεύχθηκε συμφωνία, γεγονός που ο διαπραγματευτής της Νορβηγίας απέδωσε όχι στην αιγυπτιακή πλευρά αλλά στη διεθνή συνεργασία.

Όπως ορίζει η συμφωνία, το ταμείο θα αντλεί αρχικά συνεισφορές από αναπτυγμένες χώρες και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες πηγές, όπως διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ενώ οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, δεν θα είναι αρχικά υποχρεωμένες να συνεισφέρουν, η επιλογή αυτή παραμένει στο τραπέζι και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτελεί βασικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Κίνα και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές που ταξινομούνται επί του παρόντος ως αναπτυσσόμενες χώρες έχουν την οικονομική επιρροή και ευθύνη να συνεισφέρουν στο ταμείο.

Το ταμείο θα απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στα πιο ευάλωτα έθνη, αν και υπάρχουν επίσης προβλέψεις ώστε χώρες μεσαίου εισοδήματος που πλήττονται σοβαρά από κλιματικές καταστροφές να μπορούν να λάβουν βοήθεια.

Οδεύοντας προς την τελική συνεδρίαση, το αίτημα της Ινδίας να αλλάξει η περσινή συμφωνία ώστε να περιλαμβάνει σταδιακή μείωση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Νιγηρία αντιστέκονται.

«Μερικοί από εμάς προσπαθούμε να πούμε ότι πρέπει πραγματικά να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό [Κελσίου] και αυτό απαιτεί κάποια δράση. Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, για παράδειγμα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. «Αλλά υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι ορυκτών καυσίμων […] που προσπαθεί να σταματήσει όποιες αλλαγές προωθούμε. Οπότε αυτό είναι ξεκάθαρο».

Υπήρξε επίσης έντονη ανησυχία τόσο μεταξύ των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών σχετικά με προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόταση της Αιγύπτου υπαναχώρησε σε ορισμένες από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη με στόχο να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, καθώς στην αρχική πρόταση της Αιγύπτου αναφερόταν συχνά ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα