ΑΘΗΝΑ
17:34
|
28.04.2024
Η Σερβία θα στηρίξει τους πολίτες της στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία θα στηρίξει τους πολίτες της που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Prva την Κυριακή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου <…> δεν έχει καμία σχέση με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία [σε περίπτωση σύγκρουσης] θα είναι με τον λαό της. <…> Ελπίζω ότι αυτή [η ένοπλη σύγκρουση] δεν θα συμβεί, αλλά δεν εξαρτάται πλέον από εμάς. Θα θέλαμε να το αποφύγουμε», τόνισε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο σε όσους δεν άλλαξαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους, εκδίδοντας προειδοποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου. Τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 150 ευρώ και οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με τις πινακίδες κυκλοφορίας του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου. Μετά τις 21 Απριλίου 2023, όταν έχει τελειώσει η μεταβατική περίοδος, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα εξουσιοδοτηθεί να κατασχέσει αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες.

Σε απάντηση, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας αποχώρησαν από όλα τα κυβερνητικά όργανα του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου. Ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Ράκιτς παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με Σέρβους νομοθέτες, δικαστές και αρχηγούς δήμων. Αργότερα, οι Σέρβοι αστυνομικοί έβγαλαν τις στολές του Κοσσυφοπεδίου και τους ιμάντες ώμου σε μια συνάντηση.

Οι χώρες Quinta (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) προσπάθησαν να αναγκάσουν την Πρίστινα να αναβάλει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας κατά 10 μήνες, αλλά οι αρχές της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας αγνόησαν όλες τις εκκλήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα