ΑΘΗΝΑ
21:54
|
27.04.2024
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Πέτρο με τους ηγέτες του ELN στο Καράκας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ δύο αντιφρονούντων φατριών των FARC για τον έλεγχο μιας περιοχής διακίνησης ναρκωτικών στη νότια ζούγκλα της Κολομβίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο έχει ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αριστερή αντάρτικη ομάδα ELN στη Βενεζουέλα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των φατριών της FARC σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Πουτουμάγιο, που συνορεύει με τον Ισημερινό και το Περού.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από συγκρούσεις μεταξύ παράνομων ένοπλων ομάδων από τότε που ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο ως ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας.

«Άνθρωποι από τις ομάδες συνέλεξαν πτώματα και τα μετέφεραν στο νεκροταφείο (…) 18 άνθρωποι πέθαναν στις συγκρούσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα από την κοινότητα, αν και ορισμένες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί», είπε ο Βελάσκεθ στους δημοσιογράφους.

Ο Πέτρο έχει υποσχεθεί να φέρει «απόλυτη ειρήνη» στην Κολομβία τερματίζοντας σχεδόν έξι δεκαετίες αιματηρής εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης που άφησε τουλάχιστον 450.000 νεκρούς μόνο μεταξύ 1985 και 2018.

Οι διαπραγματευτές από την κυβέρνησή του ξεκίνησαν ανανεωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αριστερούς αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) τη Δευτέρα στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 2016 επέτρεψε σε περισσότερα από 13.000 μέλη των αριστερών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) να επανενταχθούν στην πολιτική ζωή και να σχηματίσουν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Ωστόσο, ορισμένα μέτωπα της FARC δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη συμφωνία και οι πρώην ηγέτες που την υπέγραψαν σχημάτισαν μια μεγάλη ομάδα αντιφρονούντων το 2019, ισχυριζόμενοι ότι το κράτος προδίδει τους όρους της συμφωνίας.

Ο Πέτρο είπε ότι τα ειρηνευτικά του σχέδια περιλαμβάνουν ηγέτες της FARC που εγκατέλειψαν τη συμφωνία της ομάδας τους, ενώ μειώθηκαν οι ποινές για εγκληματικές συμμορίες που παραδόθηκαν.

Πηγές ασφαλείας υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 2.400 αντιφρονούντες της FARC και λένε ότι οι ομάδες εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη εξόρυξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα