ΑΘΗΝΑ
16:01
|
28.04.2024
Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει «μείωση της αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από πολύμηνα παζάρια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε, νωρίς σήμερα το απόγευμα, την πρότασή της για έναν νέο μηχανισμό «προστασίας»  επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό που φέρεται (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν) πως επιδιώκει «τη μείωση της αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Σε επακόλουθη συνέντευξη Τύπου η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ανήγγειλε πως προτείνεται ως ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα πιθανώς ακόμη και για τα συμβόλαια του Δεκέμβρη.

Το πλαφόν που προτείνει η ΕΕ θα είναι διαθέσιμο για έναν χρόνο από την Πρωτοχρονιά του 2023. Η Σίμσον ισχυρίστηκε πως ο μηχανισμός που προτείνεται έχει σχεδιαστεί «προσεκτικά» ώστε να είναι «αποτελεσματικός χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού μας, τη λειτουργία των αγορών ενέργειας της ΕΕ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο από τις ακόλουθες συνθήκες:

  • H τιμή διακανονισμού παραγώγου επόμενου μήνα στο TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.
  • Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η αρμόδια Αρχή (ACER) θα δημοσιεύσει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα