Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα και 36.525 ασυμπτωματικά, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος, έναντι ενός την προηγουμένη.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).
Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη χθες Κυριακή το βράδυ και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.
Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές που σύμφωνα με πληροφορίες κινητοποιούνται σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τα ασφυκτικά μέτρα που λαμβάνονται, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής COVID» που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνησης.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις, αποτέλεσε η πυρκαγιά, σε πολυκατοικίας της πόλης Ουρούμτσι στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι το περιστατικό επιδεινώθηκε από τα υπερβολικά μέτρα περιορισμού που παρεμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης.
Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου του
Εντωμεταξύ, ο βρετανικός δημόσιος όμιλος μέσων ενημέρωσης BBC ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ένας από τους δημοσιογράφους του στην Κίνα, που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη, συνελήφθη και «χτυπήθηκε από την αστυνομία».
«Το BBC είναι πολύ ανήσυχο για τη μεταχείριση την οποία υπέστη ο δημοσιογράφος μας Εντ Λόρενς, ο οποίος συνελήφθη και του περάστηκαν χειροπέδες καθώς κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ρεπόρτερ «χτυπήθηκε» από αστυνομικούς την ώρα που εργαζόταν, όντας διαπιστευμένος δημοσιογράφος.
Ο εκπρόσωπος τόνισε πως το BBC δεν έχει λάβει «καμία επίσημη εξήγηση ή συγγνώμη από τις κινεζικές αρχές, πέραν μιας δήλωσης δημοσίων λειτουργών, που τον άφησαν κατόπιν ελεύθερο, ότι τον συνέλαβαν για το καλό του, για να μην μολυνθεί (από τον SARS-CoV-2) εν μέσω του πλήθους». «Δεν θεωρούμε πως αυτή είναι αξιόπιστη εξήγηση», πρόσθεσε.