Την πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φθηνές, μικρές βόμβες ακριβείας τοποθετημένες σε πυραύλους, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, εξετάζει το Πεντάγωνο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα το Reuters.
Καθώς η Δύση αγωνίζεται να καλύψει τη ζήτηση για περισσότερα όπλα και με τα αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων να συρρικνώνονται, το σύστημα Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) της Boeing, προβάλει σαν μια από τις καλύτερες λύσεις που προτείνονται για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας.
Το GLSDB, που κατασκευάζεται από κοινού από τη Saab AB και την Boeing Co και βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2019, συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26, σε απόλυτη επάρκεια στα αποθέματα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, θα μπορούσε να παραδοθεί στο Κίεβο ήδη την άνοιξη του 2023.
Ο Νταγκ Μπους, επικεφαλής αγοραστής όπλων του αμερικανικού στρατού, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών -προς το παρόν κατασκευάζονται μόνο σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις- επιτρέποντας σε αμυντικούς εργολάβους να τα κατασκευάσουν.
Η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη «δίνουν πολλές παραγγελίες» για μια σειρά όπλων καθώς προμηθεύουν την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπους. «Πρόκειται για την απόκτηση ποσότητας με φθηνό κόστος», δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός σε όπλα και ασφάλεια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Είπε ότι η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων εξηγεί τη βιασύνη για την απόκτηση περισσότερων όπλων τώρα, λέγοντας ότι τα αποθέματα «πέφτουν χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα που θέλουμε να διατηρήσουμε και σίγουρα στα επίπεδα που θα χρειαστούμε για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση στην Κίνα».
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο, μια πρόταση της Boeing προς την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τα όπλα που κατευθύνονται στην Ουκρανία, τα κύρια στοιχεία του GLSDB θα προέρχονται από τα τρέχοντα αποθέματα των ΗΠΑ.
Ο κινητήρας πυραύλων M26 είναι σχετικά άφθονος και ο GBU-39 κοστίζει περίπου 40.000 ο καθένας, καθιστώντας το ολοκληρωμένο GLSDB φθηνό και τα κύρια εξαρτήματά του άμεσα διαθέσιμα. Αν και οι κατασκευαστές όπλων παλεύουν με τη ζήτηση, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυνατή την παραγωγή όπλων μέχρι τις αρχές του 2023, αν και με χαμηλό ρυθμό παραγωγής.
Το GLSDB καθοδηγείται από GPS, μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ηλεκτρονικές παρεμβολές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB. Το GBU-39 – το οποίο θα λειτουργεί ως η κεφαλή του GLSDB – έχει μικρά, αναδιπλούμενα φτερά που του επιτρέπουν να γλιστρήσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα εάν πέσει από αεροσκάφος.
Παραγωγή περισσότερων HIMARS
Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στο αγροτικό Αρκάνσας, η Lockheed Martin διπλασιάζει τις προσπάθειες για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κινητούς εκτοξευτές πυραύλων γνωστούς ως HIMARS , οι οποίοι έχουν πετύχει να χτυπήσουν ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, θέσεις διοίκησης, ακόμη και μεμονωμένα άρματα μάχης. Ο υπ’ αριθμόν ένα εργολάβος άμυνας των ΗΠΑ εργάζεται για ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού για να διπλασιάσει την παραγωγή σε 96 εκτοξευτές ετησίως.
Η HIMARS εκτοξεύει πυραύλους Guided Multiple Rocket Launch System (GMLRS), οι οποίοι είναι βλήματα καθοδηγούμενα από GPS με κεφαλές 90 κιλών. Η Lockheed Martin κατασκευάζει περίπου 4.600 πυραύλους ετησίως. Ππερισσότεροι από 5.000 έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει πόσοι γύροι GMLRS έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία.