ΑΘΗΝΑ
11:33
|
27.04.2024
Θανατηφόρα ρομπότ έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εποπτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο συμφώνησε σε πρόταση της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο (SFPD) να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει ρομπότ που να μπορούν να σκοτώσουν.

Η απόφαση επιτρέπει στην αστυνομία, υπό ορισμένες συνθήκες, να αναπτύσσει ρομπότ εξοπλισμένα με πυρομαχικά.

Η Δρ Κάθριν Κόνολι, από την καμπάνια Stop Killer Robots, είπε ότι η κίνηση εγκαινιάζει μια «ολισθηρή κατηφόρα» που θα μπορούσε να αποστασιοποιήσει τους ανθρώπους από την ανθρωποκτονία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αστυνομία της πόλης – το SFPD – δήλωσε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν χειρίζεται κανένα ρομπότ εξοπλισμένο με θανάσιμα όπλα.

Είπαν ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά σενάρια στα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν φονικά όπλα από ρομπότ.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες κατασκευές στις οποίες κρύβονται βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα υποκείμενα».

Είπαν επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «ανικανοποιήσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Οι υποστηρικτές του μέτρου είπαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Οι διαφωνούντες, ωστόσο, λένε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας.

Το μέτρο πέρασε την Τρίτη μέσω μιας τροπολογίας, που διευκρινίζει ότι οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένοπλα ρομπότ μόνο αφού δοκιμάσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης.

Το συμβούλιο όρισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών μπορεί να διατάξει τη χρήση τους.

Αυτός ο τύπος θανατηφόρων ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικά C-4 για να σκοτώσει έναν ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος είχε σκοτώσει δύο αξιωματικούς και είχε τραυματίσει αρκετούς ακόμα.

«Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά», είπε ένας εκπρόσωπος του τμήματος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, ξιφολόγχες και τεθωρακισμένα οχήματα στην αστυνομία.

Η Δρ Κάθριν Κόνολι σχολίασε ότι η απόφαση θα μπορούσε «να κάνει τους ανθρώπους όλο και πιο απόμακρους ως προς τη χρήση βίας και τις συνέπειες της».

Είπε επίσης ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστήσει «ευκολότερη τη λήψη αποφάσεων για τη χρήση θανατηφόρου βίας εξαρχής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα