ΑΘΗΝΑ
17:36
|
27.04.2024
Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει ασκήσεις σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου στα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βρετανικός στρατός έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκουν να μειώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού.

Χθες, η Αργεντινή κατήγγειλε την ανακοίνωση για νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα Νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) που θα πραγματοποιήσει ο βρετανικός στρατός πεζικού από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής αποστολής».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής «θα πραγματοποιήσει μια ισχυρή επίσημη διαμαρτυρία ενώπιον του Ηνωμένου Βασιλείου», καθώς η άσκηση «αποτελεί μια αδικαιολόγητη επίδειξη δύναμης και μια σκόπιμη απόκλιση από τις εκκλήσεις πολλών διεθνών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA)».

Η άφιξη στρατευμάτων του Κοσσυφοπεδίου στον Νότιο Ατλαντικό παραβιάζει το ψήφισμα 31/49 του ΟΗΕ, το οποίο προτρέπει την Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υιοθετήσουν μονομερείς αποφάσεις που συνεπάγονται την εισαγωγή αλλαγών στην κατάσταση των νησιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Η βρετανική στρατιωτική παρουσία έρχεται επίσης σε αντίθεση με το ψήφισμα 41/11 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας στον Νότιο Ατλαντικό», που προτρέπει τα κράτη να σέβονται τον Νότιο Ατλαντικό ως «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας» μειώνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία σε αυτήν την περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, αφού η Αργεντινή ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος 1244 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1999, το οποίο έχει στοιχεία που σχετίζονται με το ζήτημα των Μαλβινών, ιδίως όσον αφορά την περιφερειακή ακεραιότητα και επίλυση διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

Η σύγκρουση για το νησιωτικό σύμπλεγμα ξεκίνησε το 1829, όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής συγκρότησε την Πολιτική και Στρατιωτική Διοίκηση των Μαλβινών. Το 1833, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε το αρχιπέλαγος και έδιωξε τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.

Τελικά, η Αργεντινή και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκρούστηκαν για τα νησιά στον λεγόμενο Πόλεμο των Φώκλαντ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1982 με την απόβαση των στρατευμάτων της Αργεντινής στο αρχιπέλαγος και έληξε με την παράδοσή τους στις βρετανικές δυνάμεις τρεις μήνες αργότερα. Σε αυτόν τον πόλεμο, σκοτώθηκαν 649 Αργεντινοί, 255 Βρετανοί και 3 νησιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα