ΑΘΗΝΑ
19:11
|
27.04.2024
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε σκάφος που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά από το Ιράν στην Υεμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε μια αλιευτική τράτα που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά από το Ιράν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σε μια δήλωση, ο πέμπτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών με έδρα το Μπαχρέιν ανέφερε ότι το σκάφος αναχαιτίστηκε στον Κόλπο του Άντεν την 1η Δεκεμβρίου ενώ μετέφερε περισσότερους από 50 τόνους πυρομαχικών, θρυαλλίδες και προωθητικά για ρουκέτες, μεταδίδει το Middle East Monitor.

«Αυτή η σημαντική απαγόρευση δείχνει ξεκάθαρα ότι η παράνομη μεταφορά φονικής βοήθειας από το Ιράν και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά συνεχίζεται», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ. «Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις παραμένουν εστιασμένες στην αποτροπή και τη διακοπή της επικίνδυνης και ανεύθυνης θαλάσσιας δραστηριότητας στην περιοχή».

Τον περασμένο μήνα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι απέτρεψε το λαθρεμπόριο ενός τεράστιου φορτίου καυσίμων για ρουκέτες στον Κόλπο του Ομάν στο δρόμο του προς τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τις ιρανικές αρχές σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και ο στρατιωτικός συνασπισμός στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατηγορούν το Ιράν ότι προμηθεύει τους αντάρτες Χούτι με όπλα, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Τεχεράνη.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μπήκε στον πόλεμο στις αρχές του 2015 για να επαναφέρει την κυβέρνηση στην εξουσία.

Η οκταετής σύγκρουση έχει δημιουργήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με εκατομμύρια να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα