ΑΘΗΝΑ
02:27
|
28.04.2024
Σε διαδηλώσεις καλούν οι ηγέτες της Επιτροπής Αντίστασης υπέρ της δημοκρατίας που μποϊκόταραν την συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυβερνώντες στρατηγοί του Σουδάν και η κύρια φιλοδημοκρατική ομάδα υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα πλαίσιο μετάβασης μέχρι τις εκλογές, αλλά οι βασικοί διαφωνούντες έμειναν εκτός συμφωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης υπό πολιτική ηγεσία που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα προσφέρει μια διέξοδο στον απόηχο της αδιέξοδης μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021.

Η συμφωνία  υπεγράφη από τους δύο κυβερνώντες στρατηγούς του Σουδάν, Abdel-Fattah Burhan και Mohammed Hamdan Dagalo, και τους ηγέτες της μεγαλύτερης φιλοδημοκρατικής ομάδας της χώρας, Forces of Freedom and Change, στο Χαρτούμ.

Ωστόσο, αρκετές από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις του Σουδάν μποϊκόταραν τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου υπέρ της δημοκρατίας του Σουδάν, γνωστό ως Επιτροπή Αντίστασης, το οποίο αρνείται σθεναρά να διαπραγματευτεί με τους κυβερνώντες στρατηγούς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση του στρατού από την πολιτική και ορίζει ότι οι «επαναστατικές δυνάμεις» που υπέγραψαν τη συμφωνία θα αποφασίσουν για έναν νέο πρωθυπουργό που θα επιβλέψει μια διετή μετάβαση στη δημοκρατία.

Σε απάντηση στην υπογραφή, οι ηγέτες της Επιτροπής Αντίστασης υπέρ της δημοκρατίας κάλεσαν σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας.

Η συμφωνία βασίζεται κατά προσέγγιση σε ένα προσχέδιο μεταβατικού συντάγματος που προτάθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Σουδάν τον Σεπτέμβριο, το οποίο δεν εξετάζει λεπτομέρειες σχετικά με μια σειρά πολιτικά ζητήματα, όπως το μεταβατικό δικαστικό σύστημα και η εφαρμογή στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν αφεθεί να εξεταστούν από την μεταβατική κυβέρνηση.

Ορίζει επίσης ότι ο στρατός θα αποτελέσει μέρος ενός νέου «συμβουλίου ασφάλειας και άμυνας» υπό τον διορισμένο πρωθυπουργό. Η συμφωνία υπόσχεται επίσης να ενοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και να υποβάλει σε έλεγχο τις εταιρείες στρατιωτικής ιδιοκτησίας.

Το έγγραφο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην πλούσια παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, με επικεφαλής τον Νταγκάλο, που συγκέντρωσε πλούτο μέσω της σταδιακής απόκτησης σουδανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αποθεμάτων χρυσού τα τελευταία χρόνια.

Το Σουδάν έχει βυθιστεί σε αναταραχή από τότε που η κορυφαία στρατιωτική του προσωπικότητα, ο στρατηγός Μπουρχάν, έκανε το πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021 που ανέτρεψε την πρώην δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά από τρεις δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης από τον Ομάρ αλ Μπασίρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα