ΑΘΗΝΑ
13:59
|
18.04.2024
Ζητούμενο είναι μια νέα ισορροπία που δεν θα αμφισβητεί δικαιώματα πολιτών… παρά μόνο αν κρίνεται απαραίτητο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική». «Πρόκεται για μία γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις για τις «τομές» που εισάγει το νομοσχέδιο.

«Τομή πρώτη, τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας  ενώ η ΕΥΠ αποκτά μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του Προέδρου της Βουλής».

«Τέταρτη τομή η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί».

Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κασσελάκης κατά Αυτιά: Χουντικό το σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα