ΑΘΗΝΑ
13:15
|
30.04.2024
«Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια»... στρέφουν την ματιά τους στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια για την Ελλάδα ξεσκονίζουν οι Αμερικανοί επενδυτές μετά από πρόσκληση του πρώην πρέσβη στην Αθήνα και νυν αρμόδιου για θέματα Ενεργειακών Πόρων υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

«Οι ευκαιρίες αφθονούν στον ελληνικό ενεργειακό τομέα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στους διεθνείς επενδυτές ο γνωστός στα καθ’ ημάς, κ. Πάιατ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που για πολλούς ακόμα λόγους παραμένει στο στόχαστρο των αμερικανικών σχεδιασμών για τη χώρα μας.

Ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε τη χώρα μας σταθερό εταίρο των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση. «Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που η Ευρώπη δεν μοιάζει διόλου ικανοποιημένη με το ακριβό αμερικανικό LNG, αλλά δυσκολεύεται να βρει εναλλακτικούς πόρους.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και τον Διαδριατικό Αγωγό, εκτιμώντας ότι η περιφερειακή σημασία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθούν ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως φαίνεται από την ομιλία του κ. Πάιατ, σύντομα θα βγουν τα «μαχαιροπήρουνα» – αν δεν έχουν βγει ήδη – για το πιάτο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης στη χώρα μας. «Η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου» ανέφερε, τονίζοντας ότι «τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα τονώσουν σημαντικά την έρευνα, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών στην αγορά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό»

«Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση αυτού του τομέα. Αυτό συμπληρώνει κατά πολύ τις προσπάθειες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη για να ενισχύσει τον πρωταρχικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση», τόνισε ο κ. Πάιατ χτυπώντας «καμπανάκια» για τους Ευρωπαίους επενδυτές.

Τέλος, ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα, έκανε λόγο για «τολμηρές αποφάσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού όπως η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστόνη και η αύξηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες, όπως η 547 Energy και η Ameresco, προετοιμάζοντας τον δρόμο για την μελλοντική αμερικανική εφόρμηση στη χώρα μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες την Πρωτομαγιά

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα