ΑΘΗΝΑ
18:27
|
27.04.2024
Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει από την Τρίτη και για διάστημα μίας εβδομάδας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα επέβαλε νέους περιορισμούς σε τμήματα της χώρας για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19, με την αραβο-ισραηλινή κοινότητα να έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα σε αυτό το δεύτερο κύμα.

Όταν ο ιός εμφανίστηκε τον Μάρτιο, μόνο το 5% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων ήταν μεταξύ Ισραηλινών Αράβων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αντιπροσωπεύουν το 30% των συνολικών κρουσμάτων.

«Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά δεκάδες Άραβες πολίτες θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες, αν δεν ελέγξουμε την πανδημία», προειδοποίησε ο Ρόνι Γκάμζου, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της covid-19 στο Ισραήλ, εξηγώντας ότι 750 νέοι ασθενείς εντοπίζονται καθημερινά μεταξύ των Αράβων.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει από την Τρίτη και για διάστημα μίας εβδομάδας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 περιοχές, ενώ έχουν περιορίσει και τις συγκεντρώσεις εκεί.

Από αυτές τις περιοχές οι 29 είναι αραβικές, ενώ στις υπόλοιπες μένουν υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κοινότητες αποτελούνται από πολυπληθείς οικογένειες που ζουν σε μικρά σπίτια, γεγονός που εξηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης της ασθένειας.

Άλλος ένας παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι οι συγκεντρώσεις και κυρίως οι εορτασμοί γάμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της δημαρχείας του Ουμ αλ Φαμχ, αραβικής πόλης στο βόρειο Ισραήλ, οι αρχές διέπραξαν λάθος όταν έκλεισαν τις αίθουσες για τους εορτασμούς γάμων πριν ένα μήνα, διότι έκτοτε τα γλέντια γίνονται στον δρόμο ή στα σπίτια, όπου είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης.

Πηγές: France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα