ΑΘΗΝΑ
11:12
|
08.11.2024
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ακαδημαϊκών όσον αφορά την επιβολή του νέου εκπαιδευτικού νόμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια στην εφαρμογή του νέου νόμου Κεραμέως για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και της ανάδειξης πρυτανικών αρχών διαπίστωσαν και συζήτησαν οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ στη διάρκεια της 101η Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η συζήτηση έγινε παρουσία της Νίκης Κεραμέως και «ανέδειξε αφενός συγκεκριμένα κενά/ελλείψεις στον Νόμο και αφετέρου τη σκοπιμότητα διευθέτησης των προβλημάτων στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων».

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχουν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Επίσης, η εφαρμογή του νέου νόμου προϋποθέτει την επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων που έχουν προκύψει, για αυτό το λόγο οι πρυτάνεις ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις για τη διευθέτησή τους. Πολλώ δε μάλλον όταν η εφαρμογή διατάξεων του νόμου που προβλέπουν «φιλόδοξα έργα και δράσεις» προϋποθέτουν επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για άλλη μια φορά, οι διοικήσεις των ΑΕΙ επισήμαναν στην υπουργό τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα για διοικητικό προσωπικό, ενώ τόνισαν πως απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. 

Τέλος, η Σύνοδος ζητά από το ΥΠΑΙΘ (α) να προβλέψει τις πιστώσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων από τα Πανεπιστήμια, που αφορούν σε αγωγές που ασκούνται από μέλη ΔΕΠ για την καταβολή μισθολογικών διαφορών, και (β) να δρομολογήσει άμεσα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, διαφορετικά ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται σε συνεχή βάση με την καταβολή μισθολογικών διαφορών σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα.

Μετά τη συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις εκπροσώπων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου:

. Νικόλαος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

2. Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Παιδείας ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ

3. Ιωάννης Δελής, Τομεάρχης Παιδείας ΚΚΕ

4. Δήμητρα Κρητικού, Τομεάρχης Παιδείας Ελληνικής Λύσης

5. Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Τομεάρχης Παιδείας ΜέΡΑ25

Την ίδια ώρα με τις διασκέψεις της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων και νεολαίων έξω από το κτίριο στη Νέα Ερυθραία. Οι φοιτητές βρέθηκαν εκεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ της χώρας και το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζουν για το μέλλον τους κεκλεισμένων των θυρών, αποκλείοντάς τους από τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές επισημαίνουν ότι οι πρυτάνεις και το Υπουργείο αποφασίζουν τη διάλυση του μέλλοντός τους και της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για «αναδιάταξη του χάρτη της εκπαίδευσης» που μεταφράζεται σε υποτίμηση των γνωστικών αντικειμένων, ιδιωτικοποιήσεις, πολυδιάσπαση πτυχίων, υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και υποταγή των λειτουργιών του πανεπιστημίου στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Ταυτόχρονα, η παρουσία της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλη, με δεκάδες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν παραταχθεί απέναντι από τους φοιτητές έξω από το ξενοδοχείο Domotel hotel στο Καστρί, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Πρυτάνεων.

«Μαζί με την Νίκη Κεραμεως και το υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτάνεις συζητάνε για τις διατάξεις των νόμων που διαλύουν το πανεπιστήμιο, το μέλλον μας. Τα σχέδια του υπουργείου για διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διεκδικήσεων των φοιτητών έρχονται σε εφαρμογή και μέσα από τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έχουν προκηρύξει ήδη κάποιες διοικήσεις πανεπιστημίων»

Σύμφωνα με τους φοιτητές «οι πρυτάνεις συζητούν με το υπουργείο Παιδείας πίσω από κλούβες των ΜΑΤ και όχι με τους φοιτητές» τονίζοντας πως όταν οι ίδιοι «ζήτησαν να βρίσκονται στη σύνοδο, η απάντηση ήταν ξύλο και χημικά».

Η απάντηση θα δοθεί από τις διαδικασίες των φοιτητών και τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως έχει γίνει και πολλές φορές στο παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι τα ΜΑΤ όχι μόνο εμποδίζουν τα μπλοκ τους να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο για να συναντηθούν με τους πρυτάνεις και την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση με χημικά και γκλοπ με στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης.

«Τη στιγμή που οι φοιτητές ζήταγαν να μπει μια πενταμελή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο για να μεταφέρει τα αιτήματα των Συλλόγων η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους φοιτητές!», καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Δεδομένη θεωρεί την διεξαγωγή της Συνόδου κεκλεισμένων των θυρών το ΜΑΣ, «αφού θέματα της Συνόδου είναι η ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νέου νόμου-πλαισίου, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας! Ο νόμος-πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο συνεχίζοντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει καταδικαστεί και απορριφθεί από την πλειοψηφία των φοιτητών και φοιτητριών και τους συλλόγους τους!», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατηγορίες σε τρία άτομα για τον θάνατο του τραγουδιστή Λίαμ Πέιν

Συναυλία ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα

Γλέντι στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Επεισόδια κατά ισραηλινών φιλάθλων στην Ολλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα