ΑΘΗΝΑ
19:47
|
21.09.2024
Τη Γαλλία κατηγορεί για το παγιδευμένο δέμα ο επικεφαλής της οργάνωσης Wagner.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, προέτρεψε σήμερα τη Μόσχα να κηρύξει τη Γαλλία «χορηγό της τρομοκρατίας» μετά από έκρηξη βόμβας που τραυμάτισε Ρώσο αξιωματούχο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Έχω ήδη ζητήσει από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κινήσει τη διαδικασία για την κήρυξη της Γαλλίας ως κρατικού χορηγού της τρομοκρατίας», φέρεται να είπε ο Πριγκόζιν σε δήλωση που κυκλοφόρησε από την εταιρεία του, Concord.

Είπε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί «ενδελεχής έρευνα» για «τις τρομοκρατικές μεθόδους της Γαλλίας και των δυτικών συμμάχων της — των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων».

Ο Πριγκόζιν, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε τη δήλωση μετά από επίθεση με δέμα που τραυμάτισε τον Ντμίτρι Σίτι, επικεφαλής ενός ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σήμερα. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Μπανγκί επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του Σίτι, λέγοντας ότι νοσηλεύτηκε.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Σίτι θα τα καταφέρει.

«Οι Ρώσοι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν στο νοσοκομείο Μπανγκί για να τον σώσουν», είπε ο Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι, τα τελευταία λόγια του Σίτι πριν χάσει τις αισθήσεις του και μεταφερθεί στο νοσοκομείο ήταν: «Είδα ένα σημείωμα: “Αυτό είναι για σένα από όλους τους Γάλλους. Οι Ρώσοι θα φύγουν από την Αφρική”».

Ο Πριγκόζιν είπε ότι ο Σίτι έλαβε για πρώτη φορά ένα δέμα από το Τόγκο στις 11 Νοεμβρίου. Το δέμα περιείχε μια φωτογραφία του γιου του που κατοικεί στη Γαλλία και ένα σημείωμα που έλεγε ότι «την επόμενη φορά θα λάβει το κεφάλι του γιου του», εάν οι Ρώσοι δεν φύγουν από την Αφρική.

«Σήμερα πήρε ένα άλλο πακέτο. Παρ’ όλες τις οδηγίες για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ο Ντμίτρι Σίτι, εν θερμώ και νομίζοντας ότι το κεφάλι του γιου του ήταν μέσα στη συσκευασία, το άνοιξε. Έγινε μια έκρηξη».

«Αν ο Ντμίτρι Σίτι παραμείνει ζωντανός, θα συνεχίσει τον αγώνα και θα δει με τα μάτια του πώς θα καούν στις φλόγες της ιστορίας όσοι έκαναν την απόπειρα κατά της ζωής του», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν.

«Αν πεθάνει, θα παραμείνει για πάντα σύμβολο αυτού του αγώνα».

Τα τελευταία χρόνια, οι τριβές μεταξύ της Γαλλίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν αυξηθεί με βασικό θέμα τριβής να αποτελεί η αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Το 2018, η Μόσχα έστειλε εκπαιδευτές στη χώρα και το 2020 έστειλε εκατοντάδες μισθοφόρους για να βοηθήσουν τον πρόεδρο της χώρας, Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά, να νικήσει τους αντάρτες που πλησίαζαν στην πρωτεύουσα.

Η Γαλλία, ο ΟΗΕ και άλλοι λένε ότι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ έχουν συνδεθεί με φρικαλεότητες και λεηλασίες πόρων.

Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έφυγαν τον Δεκέμβριο.

(Πηγή: france24)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα