ΑΘΗΝΑ
01:40
|
22.09.2024
Πολλοί υπουργοί είναι υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος των Εργατών (PT) του Λούλα, όπως ο Καμίλο Σαντάνα (Παιδείας) ή ο Ουέλινγκτον Ντίας (Κοινωνικής Ανάπτυξης).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχοντας στο μυαλό του ότι παραλαμβάνει το Γενάρη μια Βραζιλία «σε κατάσταση ένδειας», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε απόψε τα ονόματα 16 βασικών υπουργών της κυβέρνησής του.

«Κληρονομούμε μια χώρα σε κατάσταση ένδειας, στην οποία δεν έγιναν ούτε τα απλούστερα πράγματα επειδή ο πρόεδρος προτιμούσε να ψεύδεται παρά να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας τη βασική ομάδα των 16 από το σύνολο των 37 που θα διαχειριστεί ορισμένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Ο Τζεράλντο Αλκμίν, ο κεντρώος αντιπρόεδρος, θα αναλάβει υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, καταγγέλλοντας «τον διαμελισμό του κράτους». Εκτίμησε δε ότι ο Λούλα θα πρέπει να επιτελέσει έναν «ηράκλειο άθλο» προκειμένου να διαχειριστεί ικανά την τύχη της χώρας μετά το χάος της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Η Νίσια Τριντάντε, η πρόεδρος του ινστιτούτου Fiocruz που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Covid-19, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων πηγαίνει στη Σίντα Γκονσάλβες, η οποία είχε υπηρετήσει και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις υπό τον Λούλα (2003-10) καθώς και επί προεδρίας της Ντίλμα Ρούσεφ (2011-16).

Η Ανιέλε Φράνκο, αδελφή της μαύρης ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο, που δολοφονήθηκε το 2018, διορίστηκε υπουργός Φυλετικής Ισότητας.

Η τραγουδίστρια Μάργκαρετ Μενέζες αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε καταργηθεί επί της προεδρίας του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Πολλοί υπουργοί είναι υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος των Εργατών (PT) του Λούλα, όπως ο Καμίλο Σαντάνα (Παιδείας) ή ο Ουέλινγκτον Ντίας (Κοινωνικής Ανάπτυξης).

Ο Λούλα δεν έχει ακόμη επιλέξει τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αυτοχθόνων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες πάντως ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο Μάουρο Βιεϊρά και εκείνο της Δικαιοσύνης ο Φλάβιο Ντίνο.

Όσο για το επίσης κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών; Αυτό αναμένεται να το αναλάβει ο Φερνάντο Αντάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα