ΑΘΗΝΑ
07:56
|
21.09.2024
Αφορμή για το ξέσπασμα του Ρώσου πρέσβη στον Καναδά έδωσε η καταψήφιση σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ κατά του ναζισμού από τις δύο χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρά κατά Ιαπωνίας και Γερμανίας για την πρόσφατη καταψήφιση απόφασης που είχε προωθήσει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να καταδικαστεί ο Ναζισμός εκτόξευσε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στον Καναδά, Όλεγκ Στεπάνοφ.

«Η Γερμανία και η Ιαπωνία» είπε, δεν θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφότου καταψήφισαν σχέδιο απόφασης για την αποκήρυξη και καταδίκη του ναζισμού. «Η ψήφος τους προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων του γερμανικού ναζισμού και του ιαπωνικού μιλιταρισμού» εξήγησε ο Ρώσος πρέσβης στον Καναδά σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ.

«Είναι φανερό πως μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι εφικτή μόνον με την άδεια των ΗΠΑ καθώς οι δύο χώρες παραμένουν άτυπα υπό την κατοχή τους» πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή αδυνατίζει την πιθανότητα μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να δοθεί (μόνιμη) έδρα στην Γερμανία και την Ιαπωνία.

Το ξέσπασμα του Ρώσου διπλωμάτη είχε ως αφορμή πρόσφατη μη δεσμευτική απόφαση που προώθησε η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να καταδικαστούν οι υμνητές  του ναζισμού και της ξενοφοβίας. Το σχέδιο υιοθετήθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 50 κατά (συμπεριλαμβανομένων των ψήφων Ιαπωνίας και Γερμανίας) και 10 αποχές.

Η Ρωσία πολλές φορές στο παρελθόν είχε προωθήσει ανάλογα ψηφίσματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ως το Δεκέμβριο του 2021 μόνον δύο χώρες καταψήφισαν ένα τέτοιο σχέδιο απόφασης και αυτές ήταν (για ευνόητους λόγους…) οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα