ΑΘΗΝΑ
15:38
|
20.09.2024
Η Ιρίτ Λίλιαν, επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον Ιανουάριο του 2021, έγινε και επίσημα πρέσβειρα καταθέτοντας διαπιστευτήρια στον Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα διαπιστευτήρια της στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σήμερα το μεσημέρι η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, καθώς οι δύο χώρες βαδίζουν προς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους έπειτα από πολυετείς εντάσεις.

Μετά τη νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές της 1ης Νοέμβρη,, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν να «συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις» στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων.

Η Ιρίτ Λίλιαν, επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον Ιανουάριο του 2021, έγινε πρέσβειρα καταθέτοντας την επιστολή εμπιστοσύνης στον Ερντογάν.

Κάποτε στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι, οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ήταν τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία, με την ’Αγκυρα να έχει απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή έπειτα από την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή το Μάη του 2010 στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» της οργάνωσης «Ένας Στολίσκος για τη Γάζα» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κατά την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά» οι Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και απέλασε τον Ισραηλινό απεσταλμένο όταν ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων ενώ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιμετωπίζοντας ήδη κριτική πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Ισραηλινούς, παρότι θα ηγηθεί της πιο ακροδεξιάς και αντιδραστικής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα