ΑΘΗΝΑ
01:41
|
05.06.2026
Οι ΗΠΑ ζητούν χρήματα ως «ενοίκιο» για τα 10 F-35 που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εύλογα έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απαίτηση των ΗΠΑ να ζητήσουν χρήματα ως «ενοίκιο» για τα 10 F-35 που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος, μετά την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους.

Αρκετά ΜΜΕ σχολιάζουν την εξέλιξη με τη γνωστή παροιμία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», δεδομένου πως η Τουρκία είχε προκαταβάλλει 1,5 δις. δολάρια για να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά και τώρα της ζητούν και επιπλέον χρήματα επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ευθύνη των τουρκικών αρχών εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος  S-400.

Το ζήτημα αυτό είχε θέσει με δηλώσεις του και δημόσια ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν τον Νοέμβριο τονίζοντας πως το θέμα των F-35 «ενοχλεί περισσότερο τις ΗΠΑ από ότι εμάς» διότι «εμείς ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε… πληρώσαμε ό,τι έπρεπε βάσει του προγράμματος, όμως οι πληρωμές μας δε βρήκαν αντίκρισμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δε βιάζονται οι Βρετανοί στις έρευνες των Άντριου και Μάντελσον για την εμπλοκή στο σκάνδαλο Έπσταϊν

Ανοικτή επιστολή Ζελένσκι στον Πούτιν- Ζητά συνάντηση, εκεχειρία και παζάρι για τερματισμό του πολέμου

Εννιακομματική βουλή βλέπει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Αυξήσεις ως 64,5% στο μισθό του Αρχιεπίσκοπου και έως 94,65% για τον κάθε μητροπολίτη δίνει η κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα