ΑΘΗΝΑ
23:32
|
23.09.2024
Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα δεν εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταπεινωτική ήττα κατά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του σώματος προς αντικατάσταση της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι υπέστη απόψε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος βουλευτής Κέβιν Μακάρθι.

Ο Μακάρθι έπεσε θύμα σκληρής εσωκομματικής κόντρας ανάμεσα στην πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και μία μικρή αλλά «συμπαγή» ομάδα βουλευτών του ίδιου κόμματος που υποστηρίζουν σθεναρά τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, δρομολογήθηκε και δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου του σώματος καθώς ο Μακάρθι είχε απέναντι του τον επίσης Ρεπουμπλικάνο βουλευτή (και σθεναρό υποστηρικτή του Τραμπ) Άντι Μπιγκς.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρει ο Μακάρθι να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 218 ψήφους για να εξασφαλίσει την εκλογή.  Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του σώματος σταματά κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία στο κογκρέσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία σειρά νομοσχεδίων της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πώς ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Σύμφωνα με το NBC News, 19 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν τον Μακάρθι προτιμώντας 10 από αυτούς να ψηφίσουν τον Άντι Μπιγκς που διεκδικούσε στα ίσα την ίδια θέση, άλλοι έξι ψήφισαν τον βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, και από μία ψήφο πήραν οι βουλευτές Τζιμ Μπανκς από την Ιντιάνα, ο βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς από την Φλόριντα και ο Λι Ζέλντιν από τη Νέα Υόρκη.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη (που έχασαν την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη) στήριξαν (δίχως παραφωνίες) τον Δημοκρατικό βουλευτή Χακίμ Τζέφρις από τη Νέα Υόρκη. Ο Τζέφρις μάλιστα κατάφερε να πάρει 212 ψήφους, δηλαδή εννιά περισσότερες ψήφους από τις 203 που πήρε ο Κέβιν Μακάρθι.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα βρεθεί λύση καθώς για την ώρα οι κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους είναι ασίγαστες και καμία πλευρά δεν φαίνεται να βάζει «νερό στο κρασί» της.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του σώματος σταματά κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία στο κογκρέσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία σειρά νομοσχεδίων της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Την τελευταία φορά που έγινε πάνω από μία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν το 1923 όταν εξελέγη κατά την ένατη ψηφοφορία ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Φρέντερικ Γκίλετ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα