ΑΘΗΝΑ
15:18
|
27.04.2024
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση της πολιτικής των απελάσεων χωρίς εξέταση αιτημάτων ασύλου, που ξεκίνησε υπό το πρόσχημα της πανδημίας με τον Τίτλο 42.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαύνουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Νικαράγουα, την Αϊτή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς άδειες στα σύνορα με το Μεξικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα δέχονται έως και 30.000 άτομα το μήνα από αυτές τις τέσσερις χώρες και θα τους δίνει άδεια εργασίας δύο ετών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγυητές στις ΗΠΑ και ότι ελέγχεται το προσωπικό τους ιστορικό.

Ωστόσο, όποιος θέλει να διασχίσει παράτυπα τα σύνορα δεν θα είναι επιλέξιμος για το πρόγραμμα και θα σταλεί πίσω στο Μεξικό, το οποίο οι ΗΠΑ είπαν ότι συμφώνησε να δέχεται πίσω 30.000 άτομα μηνιαίως από τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή.

«Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους ανθρώπους που ταξιδεύουν τώρα στο Μεξικό για να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή περνώντας τα σύνορα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε τους νέους περιορισμούς.

«Αναμένουμε ότι αυτή η ενέργεια θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα νοτιοδυτικά σύνορά μας χωρίς να περάσουν από νομική διαδικασία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

«Το μήνυμά μου είναι το εξής: Εάν προσπαθείτε να φύγετε από την Κούβα, τη Νικαράγουα ή την Αϊτή… μην το κάνετε, μην εμφανιστείτε απλώς στα σύνορα. Μείνετε εκεί που είστε και κάντε αίτηση νόμιμα από εκεί».


Η κίνηση σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη νομοθεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ. Η νέα νομοθεσία για τις απελάσεις ανακοινώθηκε ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει το να παύσει την ισχύ του Τίτλου 42, που θεσπίστηκε υπό το πρόσχημα της πανδημίας του covid-19 και επέτρεψε στις αρχές να απελαύνουν γρήγορα τους αιτούντες άσυλο χωρίς να τους προσφέρουν την ευκαιρία να αναζητήσουν προστασία.

Η Χάιντι Άλτμαν, διευθύντρια πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Δικαιοσύνης Μεταναστών, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «απέρριψε ανοιχτά» τον νόμο των ΗΠΑ, ο οποίος «δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι νόμιμο να φτάσει κανείς στα σύνορα και να ζητήσει άσυλο».

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι η μόνη επιλογή γιατί φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και δεν υπάρχει άλλο ασφαλές καταφύγιο», έγραψε η Άλτμαν στο Twitter.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα