ΑΘΗΝΑ
07:52
|
22.11.2024
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την καθαρογραφή της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που έδωσε το “πράσινο φως” για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καν το μελάνι από την καθαρογραφή της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που έδωσε το “πράσινο φως” για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Κοιλάδα των Μουσών και εισάγονται εσπευσμένα νέα αιτήματα προς έγκριση!

Για τις αφόρητες άνωθεν πιέσεις σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην σπουδαία από περιβαλλοντική και αρχαιολογική πλευρά ιστορική Κοιλάδα των Μουσών έχουμε ξαναγράψει.

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι πιέσεις είναι πράγματι “υψηλές” και έχει προσωπικά αναλάβει την διεκπεραίωση τους στο ΚΑΣ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόεδρος του ανώτατου αυτού γνωμοδοτικού οργάνου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Στην προηγούμενη συνεδρίασή του, στη 1.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου το ΚΑΣ επικύρωσε τελικά ομόφωνα το προαναγγελθέν έγκλημα υποταγής της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα: ανεμογεννήτριες θα φυτρώσουν στο ιερό άλσος των Ελικωνίων Μουσών στις ανατολικές υπώρειες του Ελικώνα, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και παρά τη σθεναρή αντίσταση της τοπικής κοινωνίας.

Τα μέλη του (όπως φαίνεταιμ πλήρως ελεγχόμενου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού) ΚΑΣ δεν συγκινήθηκαν ούτε από την έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ούτε από την τοποθέτηση της διευθύντριας της Γαλλικής Αρχαιολογική Σχολή Véronique Chankowski πως “η εγκατάσταση των αιολικών θα καταργήσει επί της ουσίας κάθε προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου” ούτε από την δραματική παρέμβαση προς την ίδια την υπουργό Λίνα Μενδώνη του διαπρεπούς ελληνιστή Denis Knoepfler

Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αγνόησε, ωστόσο, όχι μόνο τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Στην τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ παρέστησαν για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους τόσο ο δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, Γιώργος Ντασιώτης, όσο και ο Πρόεδρος των Φιλοπροόδων Άσκρης, Γιάννης Πέππας. Δεν εισακούστηκε ούτε η δική τους φωνή ούτε του τοπικού βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Μουλκιώτη.

Όμως, οι αντιδράσεις δεν λένε να κοπάσουν. Αντίθετα δείχνουν να επεκτείνονται και να γενικεύονται. Ήδη, με πρωτοβουλία του συλλόγου “Το Κοινόν των Βοιωτών”, 33 προσωπικότητες των επιστημών, του πολιτισμού, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους και λένε το δικό τους ΟΧΙ στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Όπως τονίζουν στο ψήφισμα που συνυπογράφουν: “Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τους κατοίκους της περιοχής με τους φορείς και τους συλλόγους που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ζητούμε να μην γίνει η τοποθέτησή τους, γιατί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα επιφέρει διηνεκή και μη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας”.

Με πρωτοβουλία της βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα επιβάρυνσης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που προκαλούνται σε πολλές περιοχές της Βοιωτίας από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που απηύθυναν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα “Η Βοιωτία στον κλοιό της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης ΑΠΕ: Ανεμογεννήτριες σε Παλιοβούνα, Μεγάλη Λούτσα και Κοιλάδα των Μουσών – Φωτοβολταϊκά πάρκα στον Δήμο Λεβαδέων”, οι 18 βουλευτές θέτουν και ζητήματα αναφορικά με τις προβληματικές συνθήκες διαβούλευσης για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, αλλά και σχετικά με το καθεστώς αδιαφάνειας και αθέμιτων πρακτικών κατά την αδειοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε παραγωγικές γαίες.

Ωστόσο, ο καταιγισμός των ‘επιθέσεων’ αυτών δεν περιορίζεται κατά του φυσικού περιβάλλοντος της Βοιωτίας, αλλά στρέφεται και κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της”, σημειώνουν. “Πράγματι, η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκε θορυβημένη το τελευταίο διάστημα την υπό σχεδιασμό εγκατάσταση δέκα ανεμογεννητριών, τη διάνοιξη δύο νέων οδών πρόσβασης, μήκους 500 μ. εκάστη, και την κατασκευή τεσσάρων οικίσκων ελέγχου στον Ελικώνα, εντός, ή στα νότια όρια, του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών, επί της κορυφής Μαραντάλι (ή Ξάγναντο). […] στην περίπτωση της Κοιλάδας των Μουσών, αρχαία μνημεία και φυσικό περιβάλλον συνιστούν αδιαίρετη ενότητα. Το φυσικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί συνδετικό στοιχείο μεταξύ των μνημείων, ώστε αυτά να εκλαμβάνονται ως ενιαία λειτουργική και αισθητική σύνθεση, η οποία αποτελεί αντικείμενο προστασίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα και με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Νέα αιτήματα εκτάκτως στο ΚΑΣ…

Κι όμως, στο υπουργείο Πολιτισμού δε φαίνεται να πτοούνται ουδόλως από τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις. Επισπεύδουν μάλιστα τις διαδικασίες για νέες αδειοδοτήσεις ανεμογεννητριών στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και προέδρου του ΚΑΣ Γιώργου Διδασκάλου, με τη γνωστή μέθοδο αιφνιδιασμού της “ορθής ανακοινοποίησης”, που αναρτήθηκε μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου

διορθώνεται το “λάθος” της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου.

Το “λάθος” της ημερήσιας διάταξης, που είχε εκδοθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ήταν πως δεν περιείχε το θέμα υπ. αριθ. 29 που εκτάκτως προστέθηκε: “Έγκριση ή μη αιτημάτων εγκατάστασης αιολικών σταθμών: α) της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΚΕ», ισχύος 18 MW, στη θέση «Κουφοσπιθάρι» Δ.Ε. Αλιάρτου, Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και β) της εταιρείας «ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ», ισχύος 2,99 MW, στη θέση «ΓΚΡΕΜΝΟΡΙ» Δ.Ε. Αλιάρτου, Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η μάχη για το μέλλον της Κοιλάδας των Μουσών θα έχει πολλά επεισόδια. Ακόμη και αν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν βρει, στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, έναν ισχυρό πολιτικό σύμμαχο, η έκβαση του πολέμου που έχει εκκινήσει δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταδίκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου Μιχάλη Μαδένη

Απόφαση κόλαφος επιδικάζει στον Μιχάλη Μαδένη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) 160.000 ευρώ για αντιγραφή έργων του Γιώργου Κατσάγγελου.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα