ΑΘΗΝΑ
02:24
|
28.04.2024
Ο υψηλός πληθωρισμός και οι ενεργειακές ελλείψεις προβλέπεται πως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής και επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παρατεινόμενη ενεργειακή κρίση αναμένεται, σύμφωνα με οικονομολόγους, να προκαλέσει περαιτέρω ύφεση στην Ευρωζώνη φέτος, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τιμές των προϊόντων στην ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά μέσο όρο πάνω από 6%, και το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί από το σημερινό 6,5% σε 7,1% μέχρι το τέλος του 2023. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι ενεργειακές ελλείψεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση στην παραγωγή και σε επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του έτους, η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί κατά 0,01%.

«Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν βασικός κίνδυνος. Πρόσθετες διαταραχές στην προσφορά ή ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και εκ νέου αύξηση των τιμών, προκαλώντας έναν ακόμα γύρο προσαρμογής και περιορισμού της ζήτησης», δήλωσε η Κιάρα Ζανγκαρέλι, οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Η ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. επιδεινώθηκε το καλοκαίρι, όταν οι κυρώσεις και οι τεχνικές οπισθοδρομήσεις οδήγησαν στις πρώτες διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι είπαν ότι η Ευρώπη πέρασε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση φέτος, πολλοί ανησυχούν ότι η προοπτική του ενεργειακού δελτισμού θα μπορούσε να επιστρέψει την επόμενη σεζόν θέρμανσης, ειδικά εάν οι επόμενοι μήνες είναι κρύοι και προκαλέσουν αυξημένη κατανάλωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

«Ο κίνδυνος του δελτίου φυσικού αερίου πιθανότατα έχει αποφευχθεί για αυτόν τον χειμώνα, αλλά το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα παραμένει ανοιχτό», δήλωσε στους FT ο Σίλβεϊν Μπρόοερ, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Rating για την Ευρώπη. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Κάρστεν Μπζέσκι, αναλυτής της ING Bank, ανέφερε πως «ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος», καθώς θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τις χώρες της Ε.Ε. να ξαναγεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου χωρίς ρωσικές προμήθειες, ακόμη και με περισσότερο φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης για τα αποτελέσματα των περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Μαρτσέλο Μεσόρι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, προειδοποίησε ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε σοβαρή ύφεση στη ζώνη του ευρώ».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, στην εξαμηνιαία έκθεσή της «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», της οποίας το πλήρες κείμενο αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει και εκείνη πως περαιτέρω κρίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση το 2023, με τα μικρά κράτη να είναι τα πλέον ευάλωτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα