ΑΘΗΝΑ
12:31
|
28.04.2024
Ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως θα πιέσει ώστε να εγκριθεί η παράδοση αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γραφείο του Προέδρου της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι οι Πρόεδροι της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στο Λβιβ και υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση των Προέδρων του Τριγώνου του Λούμπλιν.

Στο έγγραφο, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας υποστήριξαν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Κατέστησαν επίσης σαφή τη βούλησή τους να συνεργαστούν στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας στο τέλος της σύγκρουσης.

«Μαζί με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Λιθουανίας, Boλοντίμιρ Ζελένσκι και Γκιτάνας Ναουσέντα, υπό το σχήμα του Τριγώνου του Λούμπλιν, συζητάμε σήμερα στο Λβιβ για στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», είπε ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα.

Μία από τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση, είναι η δέσμευση της Πολωνίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού συνασπισμού. Ο ουκρανικός στρατός και οι πολιτικοί ζητούν από τους δυτικούς τους εταίρους μια τέτοια κίνηση εδώ και πολλούς μήνες.

«Ένας λόχος αρμάτων μάχης Leopard θα παραδοθεί ως μέρος της οικοδόμησης του συνασπισμού, γιατί, όπως γνωρίζετε, πρέπει να πληρούνται μια ολόκληρη σειρά τυπικών απαιτήσεων, εγκρίσεων και ούτω καθεξής για αυτόν τον σκοπό, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να είναι ένας διεθνής συνασπισμός», δήλωσε ο Ντούντα.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους Λιθουανούς και τους Πολωνούς για την αποδοχή των προσφύγων, τη στρατιωτική υποστήριξη και την ετοιμότητα να σταθούν δίπλα μας μέχρι τη νίκη. Οι Ουκρανοί θα θυμούνται αυτή τη βοήθεια για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Το Τρίγωνο του Λούμπλιν είναι ένα σχήμα τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας και Ουκρανίας. Ιδρύθηκε το 2020 και στόχος του είναι η εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ αυτών των χωρών και η υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα