Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχτηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στο παρελθόν, σπάζοντας εβδομάδες σιωπής για το εάν είχε εμπειρία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.
Με χιλιάδες νοσοκόμους και εργαζόμενους στα ασθενοφόρα να απεργούν λόγω χαμηλών αμοιβών, ο Σούνακ έχει επανειλημμένα ερωτηθεί από δημοσιογράφους και βουλευτές της αντιπολίτευσης για το αν χρησιμοποιεί το NHS ή αν προτιμά την ιδιωτική ιατρική περίθλαλψη, η οποία προσφέρει ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Ορισμένοι επικριτές του Σούνακ υποστήριξαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στη βρετανική ιστορία, δεν έχει επαφή με τους εργαζόμενους που απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να βγάλουν πέρα με τον πληθωρισμό και αμφισβήτησαν αν είναι σε θέση να να εκτιμήσει τις πιέσεις που δέχεται το NHS.
«Είμαι εγγεγραμμένος σε γενικό γιατρό του NHS, έχω χρησιμοποιήσει ανεξάρτητη υγειονομική περίθαλψη στο παρελθόν», είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό. «Είμαι περήφανος που προέρχομαι από μια οικογένεια του NHS και γι’ αυτό δεσμεύομαι με πάθος να την προστατεύσω με περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και ένα σαφές σχέδιο για την περικοπή των λιστών αναμονής», πρόσθεσε ο Σούνακ.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε ως απάντηση στα σχόλια του Ρίσι Σούνακ ότι ο πρωθυπουργός «θα μάθει πώς είναι να περιμένεις σε αναμονή στις 08:00 το πρωί καθώς καλείς για ραντεβού».
Ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης των Εργατικών δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.
Είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσει μεμονωμένες επιλογές υγείας» και ότι οι Εργατικοί επικεντρώθηκαν στο «να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το καλύτερο δυνατό NHS» για όλους στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, τα σωματεία εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προχωρούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας δεν απέδωσαν αποτελέσματα, ενώ ο Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να περάσει στο βρετανικό κοινοβούλιο νέο απεργοσπαστικό νόμο που θα βάλει φρένο στις μαζικές απεργίες, που έχουν συγκλονίσει το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες.
Οι Εργατικοί συγκρούστηκαν επίσης με τους Συντηρητικούς σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτή τη νέα απεργοσπαστική νομοθεσία που θα επιβάλλει ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών στο NHS και σε άλλους βασικούς τομείς κατά τη διάρκεια της απεργιακής δράσης.