ΑΘΗΝΑ
03:47
|
22.11.2024
Δεσμεύει, επίσης, 100 εκατομμύρια λίρες για να «αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος», αφού διαπιστώθηκε ότι το επενδυτικό της ταμείο είχε ιστορικούς δεσμούς με τη δουλεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εκκλησία της Αγγλίας γνώριζε ότι επένδυε στο διατλαντικό δουλεμπόριο κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, δήλωσε ο επικεφαλής του επενδυτικού της σκέλους, αφού πρώτα δέσμευσε 100 εκατομμύρια λίρες για να αντιμετωπίσει τα «επαίσχυντα» σφάλματα των δεσμών του θεσμού με τη δουλεία.

Οι Επίτροποι της Εκκλησίας, οι οποίοι διαχειρίζονται το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των 10 δισεκατομμυρίων λιρών της εκκλησίας, θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τη σύσταση ενός ταμείου, το οποίο θα επενδύει σε κοινότητες που έχουν πληγεί από τη δουλεία. Επιπλέον, οι Επίτροποι δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους με το δουλεμπόριο.

Έκθεση, που ανατέθηκε από την Εκκλησία της Αγγλίας, διαπίστωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι ένας προκάτοχος του επενδυτικού της ταμείου, που ονομάζεται Queen Anne’s Bounty, επένδυσε σημαντικά ποσά στην εταιρεία εμπορίας σκλάβων South Sea Company τον 18ο αιώνα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που έκαναν την επένδυση γνώριζαν ότι η South Sea Company εμπορευόταν σκλάβους και αυτό είναι τώρα μια πηγή πραγματικής ντροπής για εμάς, και για την οποία ζητάμε συγγνώμη», δήλωσε στο BBC ο Γκάρεθ Μόστιν, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα από εγκληματολογικούς λογιστές και ακαδημαϊκούς για την ανάλυση των πρώιμων λογιστικών βιβλίων και άλλων εγγράφων από το Queen Anne’s Bounty – το οποίο συγχωνεύτηκε με ένα άλλο σώμα για να σχηματίσει τους Επιτρόπους της Εκκλησίας το 1948.

Η εταιρεία έλαβε επίσης πολλές δωρεές από άτομα που ήταν πιθανό να επωφελήθηκαν από την υπερατλαντική σκλαβιά, με την οποία σκλάβοι Αφρικανοί μεταφέρονταν για να εργαστούν σε φυτείες καλλιεργειών κυρίως στην Αμερική, ανέφερε η έκθεση.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι δήλωσε ότι είναι πλέον καιρός η Εκκλησία να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει το «επαίσχυντο παρελθόν μας».

Ο Γουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης της παγκόσμιας Αγγλικανικής Κοινωνίας περίπου 85 εκατομμυρίων Χριστιανών και επίσης πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να δούμε το παρελθόν μας με διαφάνεια για να αντιμετωπίσουμε «το παρόν και το μέλλον μας με ακεραιότητα».

Το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας και οι ιστορικοί δεσμοί με τη δουλεία έχουν αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης εξέτασης τα τελευταία χρόνια, με την ανατροπή το 2020 του αγάλματος ενός Άγγλου δουλέμπορου του 17ου αιώνα στο Μπρίστολ να πυροδοτεί μια εθνική συζήτηση.

Έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, έχουν αντιμετωπίσει εκκλήσεις για αποζημιώσεις για τη δουλεία όλα αυτά τα χρόνια, με απαιτήσεις και εκτιμήσεις αποζημιώσεων που κυμαίνονται από δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», είπε ο ραδιοτηλεοπτικός και ιστορικός Ντέιβιντ Ολουσόγκα στο ραδιόφωνο του BBC την Τετάρτη, σχετικά με τη δέσμευση της εκκλησίας.

«Για 200 χρόνια αρνούμαστε, θάβοντας αυτή την ιστορία κάτω από το χαλί. Και η ιδέα ότι κληρονομήσαμε πλούτο από αυτήν την ιστορία, συνδυάζεται ότι μαζί με αυτόν τον πλούτο κληρονομήσαμε και κάποια ευθύνη – αυτή η ιδέα, όμως, έχει απορριφθεί για δεκαετίες».

Ως άμεσο βήμα, η Εκκλησία της Αγγλίας είπε ότι θα παρουσιάσει αντικείμενα από τα αρχεία της που συνδέονται με τη δουλεία σε μια έκθεση στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς που γράφτηκε από έναν σκλάβο το 1723 προς τον επικεφαλής της εκκλησίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα