ΑΘΗΝΑ
02:33
|
28.04.2024

Εντείνονται οι εχθροπραξίες στην Παραγουάη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του μαρξιστικού κινήματος του Λαϊκού Στρατού της Παραγουάης (EPP) που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται οι εχθροπραξίες στην Παραγουάη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών του μαρξιστικού κινήματος του Λαϊκού Στρατού της Παραγουάης (EPP) που δραστηριοποιείται στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο νέος κύκλος βίας ξέσπασε μετά την απαγωγή ενός πρώην αντιπροέδρου της χώρας από τις δυνάμεις των ανταρτών σε αντίποινα για τον θάνατο δύο 11χρονων κοριτσιών από τις δυνάμεις του στρατού. Τα ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού κατά των αναρτών του EPP ενώ οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον στρατό για «κρατικό έγκλημα και δολοφονία».

Ο απαχθείς Όσκαρ Ντενίς, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Παραγουάης από το 2012 έως το 2013. Βρισκόταν στην έπαυλή του όταν απήχθη μαζί με έναν υπάλληλό του στις 9 Σεπτεμβρίου. Σημειώματα που βρέθηκαν στο εγκαταλελειμμένο όχημα του πρώην αντιπροέδρου απέδιδαν την ευθύνη της απαγωγής στον EPP.

Για τις κρατικές αρχές η EPP είναι εγκληματική οργάνωση υπεύθυνη για δεκάδες απαγωγές και περισσότερους από 60 θανάτους από το 2008 που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα.

Σύμφωνα με την EPP ο Όσκαρ Ντενίς θα θανατωθεί εάν οι αρχές δεν προχωρήσουν στην απελευθέρωση δύο ηγετικών στελεχών της μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Επίσης ζήτησαν από την οικογένεια του απαχθέντος λύτρα δύο εκατομμυρίων δολαρίων για να διανείμουν τρόφιμα και άλλα αγαθά στους φτωχούς των αγροτικών κοινοτήτων της Παραγουάης.  

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Εουκλίντες Ασεβέντο, απέρριψε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των ανταρτών δηλώνοντας: “Είναι πόλεμος και αθλητικό τουρνουά”.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα