ΑΘΗΝΑ
18:21
|
27.04.2024

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του Μαλί, Μουσά Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε το 1986 με πραξικόπημα τον πρώτο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης του Μαλί, Μουσά Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε το 1986 με πραξικόπημα τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μετά την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας από τη Γαλλία το 1960.

Ο Τραορέ, ανήλθε στην εξουσία ανατρέποντας τον Μοντίμπο Κεϊτά. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1991 οπότε και εκδιώχθηκε με νέο πραξικόπημα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέθανε σήμερα», δήλωσε ο Τζιμπριλά Μαϊγκά, εκπρόσωπος της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στο Μαλί.

Κατά τη διάρκεια των 23 ετών της παραμονής του στην εξουσία ο Τραορέ κατηγορήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 1993, δικαστήριο στο Μαλί έκρινε τον πρώην δικτάτορα ένοχο για τη δολοφονία 106 ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οδήγησαν στην πτώση του. Αρχικά καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών, ωστόσο, στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη. Το 2002 έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερος.

https://www.youtube.com/watch?v=V-YLmse-GW8&ab_channel=ORTM

Την εξουσία στο Μαλί την έχουν καταλάβει και πάλι οι στρατιωτικοί, οι οποίοι εξώθησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο της χώρας Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν διαδικασία “πολιτικής μετάβασης” και ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε “εύλογο χρονικό διάστημα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα