Συνεχίζονται οι πιέσεις για την εξεύρεση ενός «συμβιβασμού» για την εξομάλυνση της κρίσης στις σχέσεις Κοσόβου και Σερβίας, με την επίσκεψη σήμερα στις δύο πρωτεύουσες της «μεγάλης πεντάδας».
Με προεξάρχοντες τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ και τον απεσταλμένο της Ε.Ε, Μίροσλαβ Λάιτσακ, η επιτροπή που συμπληρώνεται από τους Γενς Πλότνερ, σύμβουλο του Γερμανού καγκελάριου, Εμμανουέλ Μπονέ, σύμβουλο του Γάλλου προέδρου και Φραντσέσκο Μαρία Τάλο, σύμβουλο του Ιταλού πρωθυπουργού θα επισκεφθεί αρχικά τη Πρίστινα και στη συνέχεια το Βελιγράδι.
Της «μεγάλης πεντάδας» προηγήθηκαν, λίγα 24ωρα πριν οι συναντήσεις που είχε στην περιοχή ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέρεκ Τσόλετ, που άσκησε πιέσεις για αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε, όπως τόνισε μιλώντας στους Financial Times, να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων, ακόμα και χωρίς να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον πλήρως. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η η μεν σερβική ηγεσία πρέπει να αποδεχτεί ένα επίπεδο κυριαρχίας για την Πρίστινα, η δε κοσοβάρικη οφείλει να παραχωρήσει στους Σέρβους που βρίσκονται στα εδάφη της μεγαλύτερη αυτονομία.
Πέραν των σχέσεων Πρίστινας – Βελιγραδίου, οι επαφές στην πρωτεύουσα της Σερβίας, όπου η πεντάδα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν μπορούν παρά να αφορούν και την άσκηση ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων για την ενσωμάτωση των κυρώσεων προς την Ρωσία, κάτι που η σερβική ηγεσία αρνείται επίμονα και σε όλους τους τόνους, εδώ και μήνες.
«Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές, ειδικά μετά την πολιτική συνομιλία που είχα με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Το μόνο που άκουσα, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι κυρώσεις, η ανεξαρτησία του Κοσόβου και τίποτα άλλο»
Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε λόγο για «μια αποφασιστική χρονιά, ίσως από τις πιο δύσκολες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο» και πρόσθεσε ότι μετά τη συνάντηση με τους πέντε διπλωμάτες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την πολιτειακή ηγεσία.
Μιλώντας νωρίτερα σε πάνελ στο Φόρουμ του Νταβός, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι πλέον ενθουσιώδης» για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν είμαστε τόσο ενθουσιώδεις όσο ήμασταν, με τον τρόπο που και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο ενθουσιώδης για εμάς όσο νομίζαμε» είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας «απαισιόδοξος» για την σύντομη είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε.
Αμφισβητώντας δε την εγγύτητα της χώρας του με τη Μόσχα, ο Σέρβος πρόεδρος καταδίκασε άρθρα που τον αποκαλούν «μαριονέτα του Πούτιν» κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης για «βάναυσα ψέματα».