Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών με τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών» και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή αίρεται η απαγόρευση στα συνδρομητικά κανάλια να αγοράσουν τηλεοπτικό κανάλι.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την United Group, μετά την εξαγορά αρχικά της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας Nova και μέσω αυτής στη συνέχεια της εταιρείας τηλεπικοινωνιών WIND, να μπει στους μετόχους του Alpha TV.
Επισημαίνεται ότι είχε προηγηθεί παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με επιστολή της —μετά από προσφυγή της United Group— ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή του νόμου (άρθρο 43, Ν. 4779/2021), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και η ελευθερία εγκατάστασης, που προβλέπονται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε.
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτυγχάνεται η μη νόθευση της αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας, και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», αναφέρει η επιστολή.
Η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει πως: Η ανώνυμη εταιρεία που κατέχει την άδεια παρόχου συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης, παρά μόνον εάν: α) δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, β) δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, γ) δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η ρύθμιση ψηφίστηκε χθες στη Βουλή με τις ψήφους της Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν παρών. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
«Υπάρχει ένα ερώτημα: ποιον αφορούσαν οι αλλαγές που κάνατε το 2021 και ποιον αφορούν τώρα, γι’ αυτό το διττό πλεονέκτημα τού να έχεις τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής, αλλά και επίγειας εκπομπής, που είναι ένα προνόμιο που, όπως καταλαβαίνετε, αν δεν έχει φωτογραφική διάσταση, σίγουρα αφορά κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Χρήστος Γιαννούλης.