ΑΘΗΝΑ
07:22
|
24.09.2024

Το Μπαρμπάντος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απομακρύνει τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’, από επικεφαλής του κράτους και να γίνει προεδρική δημοκρατία. “Ήρθε η […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μπαρμπάντος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απομακρύνει τη βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’, από επικεφαλής του κράτους και να γίνει προεδρική δημοκρατία. “Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τελείως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν”, δήλωσε η πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, Μία Μότλεϊ και πρόσθεσε, “οι πολίτες του Μπαρμπάντος θέλουν έναν αρχηγό κράτους από το Μπαρμπάντος. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης του ποιοι είμαστε και τι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε”.

Η διαδικασία της μετάβασης και της αντικατάστασης της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2021 προκειμένου να συμπέσει με την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του Μπαρμπάντος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σχολίασε ότι το όλο θέμα αφορά την κυβέρνηση και τον λαό του Μπαρμπάντος. Πηγή μέσα από το Παλάτι που επικαλείται το BBC ανέφερε ότι αυτή η ιδέα “δεν είναι αιφνιδιαστική, έχει συζητηθεί υποθετικά αλλά και δημόσια πολλές φορές”. Πράγματι το 2015 ο τότε πρωθυπουργός του νησιού Φρέντελ Στούαρτ  είχε δηλώσει ότι είχε καταστρώσει σχέδια για αλλαγή του πολιτεύματος. Η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ εξελέγη το 2018 και είναι η πρώτη γυναίκα στο εν λόγω αξίωμα.

Το Μπαρμπάντος ήταν υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1627 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1966 και παρέμεινε συνταγματική μοναρχία έκτοτε. Είναι ένα από πιο πολυπληθή και οικονομικά εύρωστα νησιά της Καραϊβικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα