ΑΘΗΝΑ
05:28
|
29.09.2024
Ο πόλεμος Ρωσίας και Δύσης, είπε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι πλέον υβριδικός αλλά «σχεδόν πραγματικός».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την όξυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις διαπίστωσε σήμερα στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται την αφρικανική χώρα μερικές μέρες πριν τα ναυτικά γυμνάσια αμφοτέρων χωρών με την Κίνα ανοικτά των νοτιοαφρικανικών ακτών, στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, δεν είναι πλέον «υβριδικός αλλά σχεδόν πραγματικός», κατηγορώντας παράλληλα τις δυτικές χώρες πως εξυφαίνουν δολοπλοκίες και σχέδια κατά της Ρωσίας.

«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, είναι πόλεμος και όχι υβριδικός, είναι σχεδόν πραγματικός πόλεμος τον οποίο η Δύση σχεδίαζε εδώ και πολύ καιρό κατά της Ρωσίας» εκτίμησε ο Λαβρόφ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, Ναλέντι Πάντορ.

Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ και συμμάχους τους πως έχουν πλέον υπερβεί όλα τα όρια των απειλών κατά χωρών που συνεργάζονται με τη Ρωσία, τονίζοντας πως
«πλέον δημοσίως» οι ΗΠΑ τις απειλούν πως «θα το μετανιώσουν». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δε σταματούν μπροστά σε τίποτε συμπεριλαμβανομένων και των απειλών για κυρώσεις κατά πολιτικών αξιωματούχων που έχουν λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες ή έχουν παιδιά που σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Ρωσίας και Νότιας Αφρικής τόνισαν πως επιθυμούν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά με την Νοτιοαφρικανή υπουργό να χαρακτηρίζει τον Σεργκέι Λαβρόφ «φίλο» και τις συζητήσεις «θαυμάσιες».

Η Νοτιοαφρικανή υπουργός από την πλευρά της απέρριψε τις επικρίσεις δυτικών χωρών για τα επικείμενα ναυτικά αντιτρομοκρατικά γυμνάσια με τη Ρωσία και την Κίνα τον Φεβρουάριο, τονίζοντας πως «όλες οι χώρες διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις με τους φιλικές χώρες παντού στον κόσμο. Είναι η φυσική πορεία σχέσεων».

Η Ναλέντι Πάντορ, ενόψει των ναυτικών ασκήσεων Νότιας Αφρικής, Ρωσίας και Κίνας από τις  17-27 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε και στη στάση της χώρας της αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι προτίθεται να μεσολαβήσει. Από την άλλη παρατήρησε ότι αρχικά η Νότια Αφρική είχε ζητήσει την αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος μονομερώς επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση σήμερα της χώρας της «δεν έχει πλέον τη θέση αυτή».

Πάντως, ο Λαβρόφ που θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες και άλλες αφρικανικές χώρες (Εσουατίνι, Μποτσουάνα, Αγκόλα), βρέθηκε στην Πρετόρια, όχι μόνον για τα επικείμενα γυμνάσια, αλλά και για να προετοιμάσει την ρωσο-αφρικανική σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στη Μόσχα.

Στα επικείμενα γυμνάσια θα συμμετάσχει και η σύγχρονη ρωσική φρεγάτα «Admiral Gorshkov», που είναι εξοπλισμένη με υπερηχητικούς σύγχρονους πυραύλους «ΖΙΡΚΟΝ» που μπορούν να πετάξουν με εννιά φορές την ταχύτητα του ήχου έχοντας βεληνεκές άνω των 1.000 χλμ.

Πρώτα Συρία, μετά Νότια Αφρική

Ρώσοι στρατιωτικοί μιλώντας στο πρακτορείο TASS νωρίτερα σήμερα υποστήριξαν πως το σκάφος
«Admiral Gorshkov» θα πάει για επιμελητειακή υποστήριξη στη ναυτική βάση Ταρτούς της Συρίας και μετά θα συμμετάσχει στις ναυτικές ασκήσεις με δυνάμεις του νοτιοαφρικανικού και κινέζικου πολεμικού ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα