ΑΘΗΝΑ
00:31
|
06.10.2024
Οι Πρόεδροι των δύο χωρών παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χειμώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας εγκαινίασαν σήμερα οι ηγέτες αμφοτέρων χωρών επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα προσφέρει στην περιοχή «νέες ευκαιρίες για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών».

Στην πόλη Κοστινμπρόντ της δυτικής Βουλγαρίας ο Πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρευρέθηκαν στην έναρξη της κατασκευής του έργου στη βουλγαρική πλευρά τoυ διασυνδετήριου αγωγού.

Ο Ράντεφ πως πρόκειται για «ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί απόδειξη της βούλησης των δύο χωρών να οικοδομήσουν μαζί ένα όραμα για το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τις νέες τεχνολογίες.

«Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη — και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και ασφαλούς εφοδιασμού. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή ενέργειᨻ κατέληξε ο Ράντεφ.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι ‘Ισκαρ έως την πόλη Νις της Σερβίας. Τα 62 χλμ. θα είναι στη βουλγαρική επικράτεια.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χειμώνα, θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή.

Η γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα