ΑΘΗΝΑ
10:47
|
30.04.2024
Για παραλήρημα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. έκανε λόγο, απαντώντας, η Μαρία Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκστρατεία της Ε.Ε. κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης δεν επιδιώκει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκει τον αντίθετο στόχο, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν κριτική από τη Μόσχα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να λέει ότι η Ρωσία θεωρεί την καταστολή των μέσων ενημέρωσης ως δικτατορική πολιτική.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη με θέμα την απάντηση της Ε.Ε. στην ξένη παραπληροφόρηση, ο Μπορέλ είπε ότι οι κυρώσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης «τους απαγόρευσαν ουσιαστικά να λειτουργούν» εντός της Ε.Ε.

«Κάνοντας αυτό, δεν επιτιθέμεθα στην ελευθερία της έκφρασης, απλώς προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης», υποστήριξε.

Ο Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να υποστηρίξει τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που η Ρωσία έχει ταξινομήσει ως «ξένους πράκτορες».

«Αυτό που λέω δεν είναι απλώς ρητορική. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά πιστέψτε με, προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε πρακτικά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, προκειμένου να μην κάνει μια «κακή χάρη» στη Ρωσία..

Προς αιτιολόγηση των πολιτικών της Ε.Ε. για τα μέσα ενημέρωσης, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «τη χειραγώγηση και την παρέμβαση ως κρίσιμο εργαλείο» στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κορυφαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ε.Ε. θα λανσάρει μια πλατφόρμα που θα ονομάζεται Κέντρο Ανταλλαγής και Ανάλυσης Πληροφοριών για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων.

«Πρέπει να καταλάβουμε πώς οργανώνονται αυτές οι εκστρατείες παραπληροφόρησης… για να εντοπίσουμε τους παράγοντες της χειραγώγησης», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπορέλ, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι στο παρελθόν η Μόσχα θεωρούσε την καταστολή των μέσων ενημέρωσης ως «έκφραση φιλελεύθερης δικτατορίας», αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο διπλωμάτης περιέγραψε αυτές τις πολιτικές στην τελευταία του ομιλία τις έκανε «να αστράφτουν με φρέσκα χρώματα και μια απόχρωση παραληρήματος».

Η μετάδοση του Sputnik και του RT στην Ε.Ε. ανεστάλη τον Μάρτιο, με τον αριθμό των ΜΜΕ που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα να αυξάνεται τους επόμενους μήνες καθώς η Ε.Ε. εισήγαγε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα