ΑΘΗΝΑ
15:53
|
21.09.2024
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Αντι-Βαλλιστικών Πυραύλων του 1972 ώθησε τη Μόσχα να σχεδιάσει απαράμιλλα υπερηχητικά βλήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Αντι-Βαλλιστικών Πυραύλων του 1972 ήταν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και ρίσκαρε να «μηδενίσει» το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ωθώντας τη Μόσχα να σχεδιάσει απαράμιλλα υπερηχητικά βλήματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη κατά των Βαλλιστικών Πυραύλων [Συνθήκη ΑΒΜ] το 2002 ανάγκασε τη Ρωσία να αρχίσει να αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ μιλούσε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γκέρμπερτ Γέφρεμοφ, έναν διάσημο μηχανικό που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό μιας σειράς ευαίσθητων πυραυλικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό.

Υπογεγραμένη το 1972, η Συνθήκη ABM συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών αποτρεπτικών μέσων, έως ότου η απόσυρση των ΗΠΑ το 2002 απείλησε να αλλάξει δραματικά την ισορροπία. Χωρίς να δεσμεύονται πλέον από το σύμφωνο, οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναπτύξουν ασπίδες βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η Μόσχα δεν μπορούσε να μείνει πίσω παρακολουθώντας τη νέα αυτή απειλή να αναδύεται, συνέχισε ο Πούτιν.

Έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτά τα όπλα ως απάντηση στην ανάπτυξη στρατηγικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, τα οποία στο μέλλον θα μπορούσαν σχεδόν να εξουδετερώσουν και να εκμηδενίσουν όλο το πυρηνικό μας δυναμικό.

Ο Πούτιν επαίνεσε τη συνεισφορά του Γέφρεμοφ στη δημιουργία υπερηχητικών όπλων, παρομοιάζοντας την με το σοβιετικό πυρηνικό πρόγραμμα της δεκαετίας του 1950 και του 1960.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην υπερηχητική τεχνολογία δίνουν το προβάδισμα στη Ρωσία, είπε ο Πούτιν. «Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας, η Ρωσία διαθέτει τους πιο σύγχρονους τύπους όπλων, τα οποία είναι πολλές φορές ανώτερα σε ισχύ, δύναμη, ταχύτητα και ακρίβεια από τα προηγούμενα και τα υπάρχοντα» εξήγησε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο έθνος που δοκίμασε στο πεδίο ένα υπερηχητικό όπλο, το όχημα Avangard. Άλλα βλήματα, όπως ο πύραυλος Kinzhal (Στιλέτο) και ο αντιπυραυλικός πύραυλος Zircon, υποβάλλονται σε δοκιμές ή φέρονται να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία ετοιμάζεται να σχεδιάσει έναν πύραυλο αναχαίτισης που θα είναι σε θέση να καταρρίψει αντιπάλα πυρομαχικά υπερβολικής ταχύτητας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, πρόσφατα έκανε επίδειξη ένός σταθμού ραντάρ που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρακολουθεί πάνω από χίλιους στόχους που κινούνται γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπερηχητικοί.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα